Sjene - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sjene

Sjene

Senki / Shadows (2008.)

Blitz film & video

120' drama, horor

Režija:           Milčo Mančevski

Uloge: Sabina Ajrula, Filareta Atanasova, Salaetin Bilal, Tjasa Cvetkov, Dime Ilijev

Scenario:        Milčo Mančevski

Producent/i:   Mariela Besuievski, Martin Husmann

Zemlja:          Makedonija

Linkovi: IMDb

Sjene

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.80
5
0.00

Novi film makedonskog režisera Milča Mančevskog upozorava nas da ponekad mrtvi pričaju glasnije nego živi.

Kad bismo morali izabrati jednog čovjeka kojem sve u životu ide po planu, Lazar Perkov bi bio taj. On je mlad, zgodan, ima prekrasnu ženu, krasnog sinčića i dobar posao liječnika, a svi ga zovu Sretni. Ništa mu ne nedostaje – osim, možda, vlastitoga Ja. Sretni se uvijek trudi biti u skladu s očekivanjima drugih, kao na primjer, svoje dosadne žene, ili neosjetljivih kolega, a iznad svega, svoje slavne majke. Ona je također liječnica, koja se uzdigla kroz trnje do zvijezda pomoću željezne volje i sama protiv svih, bez obzira bili oni živi ili mrtvi.

Kada Sretni čudom preživi prometnu nesreću, njegov se život promijeni iz temelja. Sreće čudne ljude – starca s bebom, staricu koja priča zaboravljenim dijalektom, prekrasnu djevojku koja čuva tužnu tajnu... Njihova jedina poruka je 'Vrati ono što nije tvoje. Imaj poštovanja'. On polako shvaća da su to poruke s one strane smrti, od izmučenih duša koje umiru ponovo i ponovo. Ali, zašto su izabrali baš njega? Da bi odgovorio na to pitanje, Sretni mora konačno odrasti i postati čovjek kakvim je oduvijek želio biti.

Mančevski je rođen u Skoplju 1959. gdje je studirao povijest umjetnosti i arheologiju, a potom je diplomirao na Odsjeku za film i fotografiju na sveučilištu Southern Illinois 1982. godine. Režirao je brojne eksperimentalne i kratke filmove te glazbene spotove. Najzapaženiji od njih su eksperimentalni film '1.72', za kojega je dobio nagradu na festivalu u Beogradu i spot za pjesmu 'Tennesee' grupe Arrested Development, za koji je dobio mnoge nagrade, uključivši Best MTV Video.

Njegov prvi dugometražni film, 'Prije kiše', osvojio je više od trideset nagrada, uz ostale Zlatnog lava u Veneciji, nagradu Independent Spirit i nominaciju za Oscara za najbolji strani film. Uz sve to, napisao je i konceptualnu knjigu 'The Ghost of My Mother', autor je foto monografije 'Street', izvodi razne performanse s grupom IAM (kojoj je i suosnivač) te predaje filmsku režiju i voditelj je Odsjeka režije na dodiplomskom odjelu Tisch Scool of the Arts Sveučilišta u New Yorku.

Film je premjerno prikazan na Toronto Film Festivalu 2007. godine te je od samog početka našao svoj put do publike a i do žirija koji ga je opisao kao 'do sada najbolji film Mančevskog'. Patrick McGavin iz Screen Dailyja kaže ovako 'Film je vrlo ambiciozan te je vješto snimljen, upravo zahvaljujući Mančevskom, koji ima jako dobro oko za kompoziciju.' Nastavlja: 'Posebno izdvajam mladu glumicu Vesnu Stanojevsku, profesionalnu glazbenicu kojoj je ovo filmski debi. Ona samom svojom pojavom i načinom glume u film ubrizgava veliku dozu erotike.'

Mančevski ovako komentira 'Sjene': 'Film govori o seksu i smrti, i još par bitnih stvari između toga. To je starinski, polagani i, u mnogo stvari, moj najosobniji film do sada, priča o tome što bi se dogodilo da Lady Macbeth živi danas i ima odraslog sina. Taj čovjek, Lazar, pokušava se pomiriti s njenom zapovjedničkom naravi i njenim grijesima iz prošlosti. Pomalo je zastrašujuće, ali nema jeftinih uzbuđenja, zvučnih prepada ni lakih rješenja. Radi se o čovjeku koji pokušava pričati s mrtvima i, kroz to iskustvo, pronaći sebe i postati življim.'

zl.m.