Nomad - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nomad

Nomad

Nomad (2005.)

The Weinstein Company / Discovery film i video

111' drama, ratni, povijesni

Režija:           Sergei Bodrov, Ivan Passer, Talgat Temenov

Uloge: Kuno Becker, Jay Hernandez, Mark Alan Dacascos, Jason Scott Lee, Doshan Sholzhaxynov

Scenario:        Rustam Ibragimbekov

Producent/i:   Miloš Forman, Sergey Azimov, Serik Zhybandykov

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Nomad

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.75
4
0.00

Odgovor na Borata i najskuplji film u Kazahstanskoj povijesti epski je spektakl kakvog se ni u Hollywoodu ne bi posramili.

Lijepa, ali istovremeno surova zemlja smještena između Kine, Rusije i Tibeta mjesto je na kojem obitavaju nomadska plemena. Ti drevni stanovnici Kazahstana stoljećima odoljevaju okupatorima dok se u izostanku prijetnje izvana sukobljavaju međusobno.

Kazahtstancima prijeti invazija od strane moćnog neprijatelja - Jungarsa. Usprkos činjenici da će se sami teško obraniti to ih ne motivira na ujedinjenje zaraćenih plemena. Mitski Kazahstanski ratnik Oraz upozorava okupatore predviđajući rođenje djeteta koje će naposljetku ujediniti plemena i povesti ih u bitku. Čuvši to poglavar Jungarsa naređuje da se budući heroj pronađe i smakne.

Teška će zadaća spasitelja Kazahtanskih plemena dopasti sultanovog sina Mansura kojeg Oraz uči borilačkim vještinama nastojeći mu usaditi odlike pravog vođe. Pridružit će mu se još dvojica mladih ratnika između kojih će stati žena i pomrsiti im planove.

Iako se na prvi pogled nastoji isfurati na '300' u 'Nomadu' gotovo da i nema CGI efekata. Većina akcijskih scena snimljena je u Kazahstanu što daje dozu autentičnosti ovom epskom ostvarenju, ujedno i najskupljem filmu ikad snimljenom u toj zemlji. Valja napomenuti da je kompletan budžet od 53 mil. dolara osigurala je država ne bi li popravila dojam nakon promocije koju im je priskrbio Borat.



i.k.