Skakač - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Skakač

Skakač

Jumper (2008')

20th Century Fox / Continental film

88' akcija, avantura, ZF

Režija:           Doug Liman

Uloge: Hayden Christensen, Samuel L. Jackson, Rachel Bilson, Jamie Bell, Max Thieriot, Shawn Roberts, AnnaSophia Robb, Diane Lane, Michael Rooker, Tom Hulce, Nathalie Cox

Scenario:        David S. Goyer, Simon Kinberg

Producent/i:   Lucas Foster, Simon Kinberg, Jay Sanders

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica
imdb

Skakač

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.91
44
0.00

On može nestati kad god zaželi, provesti svoju djevojku diljem svijeta i ugrabiti milijun dolara u tren oka. Upravo zato mu je život u opasnosti.

David Rice (Hayden Christensen) mladić je kojeg je majka napustila kada je imao pet godina, a svoje djetinjstvo proveo je u nesretnom domu okružen raznim problemima od kojih bi najradije pobjegao. Sve dok jednog dana ne otkrije kako posjeduje nevjerojatnu sposobnost da upravo to i učini – pobjegne od svega kada god, i kamo god poželi. U početku, David vjeruje kako je jedinstven sa svojom sposobnosti teleportacije, no kako odrasta i iskušava granice svojih sposobnosti dolazi do jezivog otkrića da je zapravo dio duge linije ljudi sa identičnim sposobnostima i da će upravo zbog toga biti nemilosrdno progonjen.

Kada David otkrije još jednog mladića poput sebe, strastvenog svjetskog putnika Griffina (Jamie Bell), počinje saznavati istinu o svojem postojanju. On nije jedinstvena greška prirode, već dio duge linije genetskih anomalija poznatih pod nazivom 'Skakači', koji su neprestano progonjeni. Davida je također identificirala tajna organizacija u kojoj rade nemilosrdni 'Paladini', zakleleti neprijatelji 'Skakača'. I on će se ubrzo naći nemilosrdno progonjen u jurnjavi koja će se doslovce protegnuti preko cijelog planeta kada postane jedan od ključnih igrača u bitci koja bjesni, nevidljiva većini čovječanstva, već tisuće godina.


'Skakač', trailer

Ideja za ovaj film proizašla je iz istoimene knjige Stevena Goulda, a kako bi filmu osigurao više pažnje i medijskog prostora, režiser Doug Liman ('Gospodin i gospođa Smith', 'Bourneov identitet') odlučio je angažirati poznate hollywoodske face. Prvobitna ideja bila je dati glavnu ulogu Eminemu, ali ipak tu je Hayden Christensen ('Kuća na stijeni', 'Ratovi zvijezda: Epizoda III – Osveta Sitha'), a njegovu djevojku igra prelijepa Rachel Bilson ('Posljednji poljubac') koja se proslavila u hiperpopularnoj teen seriji 'O.C.'. Samuel L. Jackson je i u ovom slučaju 'one bad motherfucker' jer upravo on predvodi 'Paladine' u pohodu uništavanja 'Skakača', a tu je i Jamie Bell, dečko koji je nemilosrdno trošio potplate svojih plesnih cipelica u 'Billy Elliottu'.

Opće je poznata činjenica da znanstveno-fantastični akcijski filmovi ne prolaze baš najbolje kod kritičara. Što se tiče onih s internet stranice Rotten Tomatoes, 'Skakač' je totalni promašaj. Ocjena od 16% govori dovoljno, a ako pojedinac slučajno pomisli kako je riječ o zabuni, tu je i opće mišljenje koje kaže da je ovo zbunjujuć i nedosljedan film. Inače se kod ovakvih filmova režiser i producenti uvijek izvuku na odlične specijalne efekte koji zadive publiku pa im se može malo progledeti kroz prste, ali to ovdje nije slučaj. Negativne kritike nemilosrdno padaju i po tom djelu produkcije, a komentar Ethana Altera objavljen u Giant Magazineu sumira sve. On kaže: 'Neću okolišati. 'Skakač' je očajan film'. Ovdje treba naglasiti da je film ipak uspio podijeliti publiku, a tko zna, možda ste i vi jedan/jedna od onih kojima će se 'Skakač' svidjeti. Ako bude bilo tako, slobodno u recenziji napišite: 'Neću okolišati, Ethan Alter je očajan kritičar.'