Pizzeria Kamikaze - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Pizzeria Kamikaze

Pizzeria Kamikaze

Wristcutters: A Love Story (2006.)
91' komedija, drama, fantastika

Režija:           Goran Dukić

Uloge: Patrick Fugit, Shannyn Sossamon, Tom Waits, Will Arnett, Jake Busey

Scenario:        Goran Dukić, Etgar Keret (kratka priča)

Producent/i:   Jonathan Schwartz

Zemlja:          Sad

Linkovi: imdb

Pizzeria Kamikaze

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.86
7
0.00

Američki film Gorana Dukića o samoubojicama koji nakon smrti odlaze u svojevrsno 'čistilište', osvojio je i domaću i američku festivalsku publiku. 

'Pizzeria Kamikaze' Gorana Dukića ušla je u konkurenciju Sundancea 2006. i pobrala nagrade na festivalima u Philadelphiji i Seattleu. Američka publika godinu je dana nestrpljivo čekala da se film pojavi u kino distribuciji, što se napokon dogodilo krajem 2007. nakon neobične promotivne kampanje i povika kako film popularizira suicid. S ovom tematikom domaća publika nije imala nikakvih problema pa je film osvojio nagrade na Libertasu i u Motovunu gdje je Filmski.net pročavrljao s Dukićem. Intervju možete pročitati ovdje.

Scenarij za film je po kratkoj priči Etgara Kereta 'Happy Campers', napisao sam Dukić, diplomant zagrebačke ADU, kojemu je ovo ujedno i dugometražni debi. No, i bez dugog filma Dukić u nas već godinama ima skoro pa fanatičnu grupu obožavatelja, a sve zahvaljujući svom kratkom diplomskom radu 'Mirta uči statistiku'. 20-minutni film se od dana svog nastanka, pa do danas ne skida s internih lista najboljih svih vremena, još je uvijek posljednji Dukićev film snimljen u Hrvatskoj. Nakon njega Dukić je trbuhom za kruhom krenuo u Ameriku, tamo studirao, radio sve i svašta, i pokušavao pronaći nekoga tko bi pročitao njegov scenarij. Kad mu je to konačno uspjelo, skupa sa scenarijem završio je na Sundanceovoj scenarističkoj radionici.


'Pizzeria Kamikaze', trailer

Nakon prekida s djevojkom, Zia (Patrick Fugit) odlučuje da mu je dosta svega, a poglavito života pa diže ruku na se i uspješno počini samoubojstvo. Na njegovu veliku žalost, ubrzo shvaća da smrt nije konačna i da postoji i zagrobni život - vrlo sličan ovome 'pravome', samo još malo gori. Zapošljava se u pizzeriji i poprilično monotono provodi dane sve dok ne sazna da si je i njegova bivša djevojka (Shannyn Sossamon) oduzela život. Odluči je pronaći pa zajedno s prijeteljem, ruskim rokerom Eugenom, odlazi na zanimljivo putovanje kroz ovo neobično 'čistilište'.

Inače, lik Eugena Dukić je formirao prema svom prijatelju Eugeneu Hutzu, frontmanu benda 'Gogol Bordello' koji je nedavno postao zvijezda Madonninog redateljskog prvijenca 'Filth And Wisdom' koji je prikazan na Berlinaleu. Valja još spomenuti da se u jednoj sporednoj ulozi pojavljuje legendarni Tom Waits, kojemu se scenarij toliko svidio da je svoj posao odradio za minimalni honorar.