Across the Universe - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Across the Universe

Across the Universe

Across the Universe (2007.)

Sony Pictures Releasing / Blitz film i video

131' drama, glazbeni, romansa

Režija:           Julie Taymor

Uloge: Evan Rachel Wood, Martin Luther, Dana Fuchs, Jim Sturgess, T.V. Carpio

Scenario:        Dick Clement, Ian La Frenais

Producent/i:   Derek Dauchy, Charles J. Newirth, Rudd Simmons

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Across the Universe

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.90
10
0.00

markoboban 03.01.2015 Ocjena recenzije : 5.0

Liverpool via New York

Julie Taymor ('Frida', 2002.) stavila je režiserski pečat na romantični mjuzikl. Pripovedanje priče u formi obrade brojnih numera kultnih 'The Beatles', upoznaje nas sa glavnim protagonistima koje će sudbina spojiti u dramatičnim okolnostima. Jude se iz rodnog Liverpoola otisnuo na put u Ameriku, u nameri da upozna svog biološkog oca. Po dolasku u New York, siromašni mladić sticajem neobičnih okolnosti upoznaje Maxa Carrigana i njegovu sestru Lucy. Između Lucy i Judea rađa se ljubav u turbulentnim šezdesetim godinama prošlog veka, kada besni rat u Vijetnamu svakodnevno uzimajući nedužne živote mladih Amerikanaca...Normalno je da muzika ovde zauzima centralno mesto. Angažovani glumci većinu pesama popularnih 'čupavaca' izveli su uživo na setovima, što je pouzdan znak kako su uživali u dodeljenim rolama. Jim Sturgess i Evan Rachel Wood odlično izgledaju u zajedničkim scenama, a pohvale zaslužuje i Joe Anderson, kao buntovni Max. Od sporednih rola vredi da pomenem Bono Voxa kao Dr. Roberta i Martina Luthera u izvedbi maestralnog gitariste koji nastupa kao Jo-Jo. Brojne reference na ličnosti koje su obeležile uzbudljivu epohu u američkoj novijoj istoriji, dodatno su začinile ovu romantičnu, raspevanu priču. Bruno Delbonnel je bravurozno oslikao niz metaforično osmišljenih sekvenci, propraćenih impresivno postavljenom scenografijom i maštovitom koreografijom. Takav prikaz psihodelične muzike bio je pravi izazov za filmsku ekipu i nema sumnje da su dorasli postavljenom zadatku. Dobar balans između dramaturškog aspekta i muzičke podloge ostavlja povoljan utisak. Širok dijapazon obrađenih tema, kao što su: ljubav, rat, borba za ideale oličene u slobodi i pravoj demokratiji, efektno je ukomponovan u skladnu celinu i lepo funkcioniše tokom čitave radnje. Mada sam u načelu veoma skeptičan kada su u pitanju mjuzikli, moram da priznam da ovde nije bilo razloga za strepnju. Film je ispunio sva moja očekivanja, pa čak i više od toga, jer su hitovi kultnog benda na jedan umetnički kreativan način iskorišćeni u cilju postizanja prvoklasne zabave. A takva zabava nedvosmisleno će razgaliti srca svih sentimentalnih fanova.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

SpiderFromMars 01.06.2008 Ocjena recenzije : 4.5

across the universe

film je odličan i potpuno me dojmio ovakav mjuzikl,

Spoj beatlesa, romanse i naravno uz romansu uvjek uz rame ide i drama, film je odličan.
avantura kroz ljubav, patnju i prijateljstvo smještena u 60-im..
Nije još jedan od onih 'tromih' filmova s takvom tematikom, koji nam se čini da se štampaju u nakladi ko dnevne novine, naprotiv film se izdvaja, iz razloga što je mjuzikl, i
u sebi sastoji dosta umjetničkih prikaza, koje su naravno neizbježne za mjuzikle, ali izvedba je fenomenalna!
te scene u kojima Jude pribija jagode na ploču i paralelni prikaz rata,
i pogibelji u Vietnamu, je tako snažan!

u filmu prevladava nekakva hippi-melankolična situacija koja govori o pobunjeništva, revolucijama i sve što je to vrijeme nosilo sa sobom..

odlična tematika, odličan scenarij:)

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: