Lagerfeld povjerljivo - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Lagerfeld povjerljivo

Lagerfeld povjerljivo

Lagerfeld Confidentiel (2008.)

Realitism Films

88' dokumentarni, biografski

Režija:           Rodolphe Marconi

Uloge: Nicole Kidman, Karl Lagerfeld, Princess Caroline of Monaco

Scenario:        Rodolphe Marconi

Producent/i:   Gregory Bernard

Zemlja:          Engleska / Francuska

Linkovi: službena stranica

Lagerfeld povjerljivo

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
3
0.00

Karl Lagerfeld prvi je puta dopustio da se snimi film o njegovom privatnom životu. Razotkriva se ikona stila skrivena iza tamnih naočala.

'Lagerfeld povjerljivo' novi je francuski film koji pokazuje dvije godine u životu sijedog dizajnera s repićem – Karla Lagerfelda. Redatelj Rodolphe Marconi kroz sat i pol filma Lagerfelda prati u stopu, a reakcije kritike su jednoglasne – film ne pruža nikakav dublji uvid u Lagerfeldovu biografiju, ali pokazuje njegov glamurozan život na poslu i za vrijeme odmora.

Tako vidimo Karla kako crta skice za svoje radove, izlazi na aplauze na catwalku, putuje u Monaco i New York (teško mu je, teško...) i fotografira različite modele, među kojima i svoju muzu Nicole Kidman. Iako je prisutan u gotovo svakom kadru, Lagerfeld uvijek ostaje distanciran, u skladu sa svojom izjavom 'želim biti duh' u ljudskim životima. 'Lagerfeld povjerljivo' prikazuje kreatora kako živi svoj život prema načelu 'Carpe Diem' - svaki dan ponavlja kako živi samo za danas, te izjavljuje 'da je stvarno prije bilo bolje, onda bi se svi odmah trebali ubiti'. Inače, film je ove godine prikazan na Berlinu i Cannesu, vjerojatno više zbog redateljeve reputacije nego zbog same kvalitete filma.

A to je upravo Rodolphe Marconi – mladi, talentirani filmaš rođen 1976. godine u Parizu. Zanimljivo je da se isprva bavio baletom, ali se nakon ozljede okrenuo filmu. Okušao se kao glumac, redatelj, producent i scenarist, a već neko vrijeme radi na projektima u Italiji i Francuskoj. S 23 godine snimio je prvi, kratki film nazvan 'Short' i odmah je osvojio Zlatnu palmu za kratki film 1999.


'Lagerfeld povjerljivo', trailer

To mu je otvorilo vrata snimanju dugometražnih radova, a dosad je režirao 'This Is My Body', 'Love Forbidden', 'The Last Day' i slične art-drame, uglavnom s gay predznakom. Poslije tih filmova poželio je odmor, pa je odlučio sam napraviti dokumentarac. Zašto baš o Lagerfeldu? Jer smatra da je on 'fotogeničan, duhovit i vrlo inteligentan'. Ova izjava u kombinaciji s dosadašnjim gay-filmovima i baletnim papučicama obješenim o klin ostavlja poprilično jasnu sliku o seksualnom životu mladog umjetnika, no to ovdje uopće nije bitno.

Bitno i zanimljivo je upravo to što je proslavljeni modni kreator do sada odbio stotinu zahtjeva za snimanje biografskog fima, ali nama je jasno zašto je pristao baš na ovaj. Marconi je vrlo obziran prema svom idolu – neki čak primjećuju da redatelj trčkara za Lagerfeldom poput sluge te mu otvara vrata od auta, glasno se smije njegovim šalama i vrlo oprezno postavlja i najblaža pitanja.

Zbog činjenice da u 'Lagerfeld povjerljivo' glavni akter odbija govoriti o privatnom životu te se 99% filma bazira samo na 'fasadi' – moda, reklame, manekenke, spektakl, kritičari ocjenjuju da film izgleda kao PR program – uopće nije intervjuiran niti jedan Lagerfeldov konkurent ili neprijatelj! Ne postoji ni komentar redatelja, već se čuju jedino komentari i monolozi samog Lagerfelda.

Ipak, najfascinantnija je činjenica da je tijekom tri godine napravljeno ukupno tristo sati snimaka koje bi se dobro dale iskoristiti na Fashion Televisionu, gdje ih s guštom mogu gledati svi Fashion Gurui ovoga svijeta koji nisu uspjeli u baletu, režiranju filmova gay tematike ili kao stilisti.