D-War - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      D-War

D-War

Dragon Wars / D-War (2008.)

Sony Pictures / Blitz film i video

107' akcija, drama, fantastika

Režija:           Hyung-rae Shim

Uloge: Jason Behr, Amanda Brooks, Robert Forster, Aimee Garcia, Craig Robinson

Scenario:        Hyung-rae Shim

Producent/i:   James B. Kang

Zemlja:          SAD / Južna Koreja

Linkovi: službena stranica
imdb

D-War

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.92
12
0.00

'Zmajevi su mitska bića koja se javljaju u najrazličitijim svjetskim kulturama.' Mudro zboriš, mladi učeniče...

Priča kaže sljedeće; prije petsto godina, u malom korejskom selu, rodila se djevojčica po imenu Narin. Njoj je sudbina preodredila strašan teret – u sebi nosi skriveni Yeouijoo (izgovarati po želji, u daljnjem tekstu Ð). Taj mistični Ð predmet je želja Dobrog i Zločestog Imoogija jer i jednome i drugome može dati nevjerovatnu moć, koja može stvarati i rušiti svjetove.

Uglavnom, Nebesa su poslala i svoje zaštitnike čija je zadaća čuvati malu Narin od vojske Zločestog Imoogija. To su stari, mudri Bochun (nazvan po njegovoj tajnoj moći ispijanja bocuna bijelog stolnog na eks) i njegov mladi učenik Haram. Bochun je odmalena trenirao Harama kako bi ovaj bio, kada za to dođe vrijeme, spreman izvršiti svoju drevnu zadaću – žrtvovati Narin u slavu Dobrog Imoogija. Ipak, Haram i Narin se zaljube i odbiju izvršiti ono za što su odabrani te je Dobri Imoogi prisiljen čekati sljedećih petsto godina kako bi postao Nebeski zmaj.

I tako prođe tih dugih pet stotina godina i potraga za moćnim Ð se nastavlja, ovaj put u Los Angelesu. Haram i Narin reinkarnirani su u lik i djelo Ethana Kendricka (Jason Behr) i Sarah Daniels (Amanda Brooks). Ethan je televizijski izvjestitelj koji istražuje uzrok serije neobjašnjivih nesreća diljem Los Angelesa te ubrzo otkriva da je mlada djevojka po imenu Sarah povezana sa sumnjivim događajima. Do te spoznaje dođe i FBI detektiv Frank Campbell (Robert Forster) koji je spreman predati Sarah vojsci Zločestog Imoogija kako bi spasio grad od uništenja. Sada su Ethan i Sarah suočeni sa strašnom dvojbom – žrtvovati Sarah Dobrom Imoogiju, ili opet izbjeći sudbinu što bi značilo i uništenje grada.


'D-War', trailer

Poznato je kako kod kritičara prolaze ovakvi pokušaji tranzicije japanskih ili korejskih legendi i filmskih uspješnica na holivudske filmske role. Sjetimo se samo 'Godzille', gdje čak ni naziv samog monstruma nije kako treba (Godjira u originalu iz 1954.), ili pak posljednjeg remekdjela – 'Propuštenog poziva'. U slučaju 'D-Wara' zasluge za (ne)uspjeh u potpunosti preuzima Hyung-rae Shim jer je napisao scenarij te režirao i producirao ovaj projekt. Kritičari su ga na internet stranici Rotten Tomatoes ocijenili s 25%, ali ipak tvrde sljedeće – Frank Lovece ga je u Film Journal Internationalu nazvao 'toliko loš da je, zapravo, dobar', a Tod Gilchrist s IGN Moviesa kaže 'film bez jedne jedine kvalitete koji visoko preporučamo'.

Ne znamo kako će hrvatska publika regirati na ovaj filmskim efektima nabrijanu korejsko-američku mišanciju – hoće li spominjati ime režisera u kontekstu '...bo ti Imoogi mater!'. Ipak, jedno je sigurno – sva pitanja koja ste ikad imali glede pretvaranja Imoogija u zmajeve te oko Burakija i Yuh Yi Jooa konačno će naći svoje odgovore!

zl.m.