Tuyin brak - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Tuyin brak

Tuyin brak

Tuya de hun shi (2008.)

Maxyee Culture Industry / Discovery film i video

96' drama, romansa

Režija:           Quanan Wang

Uloge: Yu Nan, Bater, Sen'ge, Zhaya

Scenario:        Wei Lu, Quanan Wang

Producent/i:   Jugang Yan

Zemlja:          Kina

Linkovi:

Tuyin brak

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.60
5
0.00

Film govori o životu mlade Mongolke koja se nalazi u procjepu između tradicionalnog života u stepi i izazova modernizacije kineskog društva.

Tuya (Yu Nan) je ustrajna i predana žena, oženjena za pastira Batera (Bater) koji je izgubio obje noge tražeći toliko dragocjenu vodu za piće. Oni žive na pašnjacima Neimenggua, na području koje polako nestaje i pretvara se u pustinju. Nakon Baterove nesreće Tuya preuzima odgovornost za obitelj, ali se zbog teškog rada ozlijedi te sada mora pronaći drugi način kako prehraniti obitelj.

Bračni par odluči se razvesti kako bi se Tuya mogla udati za novog muškarca koji će morati prihvatiti njene uvjete – preuzeti brigu o njoj samoj, Bateru, njihovoj djeci i siromašnoj zemlji. Tuya, koja je istovremeno odlučna i tvrdoglava, nježna i ženstvena, kreće u potragu za novim mužem te u svojoj potrazi nailazi na najrazličitije kandidate.


'Tuyin brak', kineski trailer

Najzanimljiviji u filmu zapravo je onaj 'dokumentarni' element u kojem se gledatelj čudi raznolikosti kultura i običaja te koji gledatelju daje autentičan pogled na život u izumiranju – život mongolskih stočara kojima prijeti nasilna industralizacija. Osim izvrsnog nastupa glavne glumice, spomena su vrijedni i glazba i kamera. Inače, riječ je o ne pretjerano inventivnom ostvarenju koje, poput mnogih sličnih filmova, egzotiku prodaje pod originalnost.

'Tuyin brak' djelo je kineskog režisera Quanana Wanga te je film osvojio nekoliko filmskih nagrada uključujući i uglednog Zlatnog medvjeda na poznatom Berlinaleu. Kritičari su prepoznali njegovu kvalitetu, a zahvaljujući svojoj egzotičnosti, pronaći će i svoju publiku.