Most na rijeci Kwai - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Most na rijeci Kwai

Most na rijeci Kwai

The Bridge On The River Kwai (1957.)

Sony Pictures Releasing / Blitz film i video

161' avantura, drama, ratni

Režija:           David Lean

Uloge: William Holden, Alec Guinness, Jack Hawkins, Sessue Hayakawa, James Donald

Scenario:        Michael Wilson, Carl Foreman

Producent/i:   Sam Spiegel, Jim Painten

Zemlja:          SAD, Velika Britanija

Linkovi: imdb

Most na rijeci Kwai

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.75
4
0.00

Leanov klasik fikcija je temeljena na gradnji burmanske željeznice četrdesetih godina koju su kao japanski zarobljenici gradili britanski vojnici.

Japanski zatvorenički kamp na Burbi u vrijeme Drugog Svjetskog rata privremeni je dom zatočenih britanskih vojnika. Japanski pukovnik Sato odlučuje ih iskoristiti u izgradnji željeznice, točnije mosta na pruzi između Bangkoka i Rangoona kojom planiraju prevoziti oružje.

Sato upravlja vojnicima preko netom pristiglog britanskog pukovnika Nicholsona koji se isprva protivi zapovjedi da bi naposljetku pristao želeći dokazati da su njegovi ljudi sposobni odraditi posao kvalitetnije od Japanaca.

Usprkos činjenici da gradi most za neprijatelja, te savezničkim planovima za njegovo uništenje, Nicholson ulaže svu svoju energiju ne bi li se dokazao pred Satom.

Film se okitio sa čak sedam Oscara u najjačim kategorijama no više od svih istakao se Alec Guinness u ulozi pukovnika Nicholsona o čijoj opsjednutosti gradnjom mosta dovoljno govori činjenica da se protivio njegovom rušenju iako je to bilo u interesu saveznika.

i.k.