Patton - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Patton

Patton

Patton (1970.)

20th Century Fox / Continental film

171' drama, ratni, biografski

Režija:           Franklin J. Schaffner

Uloge: George C. Scott, Karl Malden, Michael Bates, Stephen Young, Michael Strong

Producent/i:   Frank McCarthy, Frank Caffey

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Patton

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.80
5
0.00

'The object of war is not to die for your country. The object of war is to make the other dumb bastard die for his' - general Patton.

Iako nemamo običaj izdvajati citate u podnaslovu filma ovoga smo puta učinili iznimku. Razlog tomu je Oscarom nagrađeni epski ratni spektakl Franklina J. Schaffnera kojem prikazuje karizmatičnog, ekstravagatnog generala Georgea Pattona, vrsnog vojskovođu koji se po mnogo čemu razlikovao od kolega.

Patton preuzima zapovjedništvo u sjevernoj Africi gdje zatiče demoralizirane američke trupe ošamućene nakon teškog poraza u bici kod Kasserine Passa. U invaziji Sicilije i osvajanju luke Messine sudjeluje zajedno sa po mnogočemu sličnim, egoističnim britanskim generalom Montgomeryjem.

Patton uspjeva prvi ući u grad no nakon šamaranja traumatiziranog vojnika u bolnici gubi zapovjedništvo i Washingtonovo povjerenje zbog čega dolazi u nemilost vojnog vrha. Ipak, to ga ne sprječava u daljnjim vojnim pohodima koji će uslijediti.

Osim na bojnom polju film prati Pattona u brojnim kontroverznim istupima poput onog kada je usporedio Naciste sa američkim republikancima i demokratima, te objave da će Velika Britanija i SAD vladati poslijeratnim svijetom, što ne prolazi najbolje kod Rusa.

Usprkos genijalnosti na bojišnici, nadmudrivanju Rommela u Africi, osvajanju Messine, ulaska u Njemačku i još brojnih uspješnih misija Patton nije mogao kontrolirati nagao karakter što pak nije uspjelo zasjeniti njegove uspjehe na frontu.

Uloga Pattona isprava je bila ponuđena Rodu Steigeru noovaj je odbio iz razloga što nije želio glorificirati rat. Nakon što je pogledao film izjavio je kako je učinio najveću pogrešku u karijeri.

i.k.