Ludi odmor - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ludi odmor

Ludi odmor

National Lampoon's Vacation (1983.)
99' komedija, obiteljski

Režija:           Harold Ramis

Uloge: Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Randy Quaid

Scenario:        John Hughes

Producent/i:   Matty Simmons, Robert Grand

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Ludi odmor

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
2
0.00

Svakoga ljeta Clark Griswold (Chevy Chase) svoju obitelj vodi na obiteljsko putovanje.

Nakon 50 tjedana napornog rada i dosadne rutine, Clark se veseli zasluženom odmoru, na kojemu će mu se pridružiti cijela obitelj. Supruga i djeca radije bi do odredišta letjeli, ali Clark inzistira na vožnji preko Amerike, potpuno miran i samopouzdan, jer je cijeli put pažljivo isplanirao danima prije polaska. S takvim pomnim planiranjem sve bi trebalo ići kao po loju, ali po krivu će poći apsolutno sve što može...

Prvi film iz 'National Lampoon' serijala o nespretnom obiteljskom čovjeku Clark Griswoldu je i naravno najzabavniji u cijelom serijalu. 'Ludi odmor' takvim je ponajprije postao zbog izvrsne režije Harolda Ramisa, te urnebesnog scenarija kralja teen rom-com-a 80-ih John Hughesa, koji su priču o obiteljskom odmoru napunili nepreglednim mnoštvom gegova, šala, komike i neočekivanih situacija. Nastavci su varirali od groznog 'Europskog putovanja', preko zabavnog 'Najluđeg Božića' i osrednjeg 'Provoda u Las Vegasu'.

U svim filmovima bračni par Griswold glume Chevy Chase i Beverly D'Angelo, dok su glumci djece, Rusty i Audrey, mijenjani iz film u film. To uključuje i Juliette Lewis u Božićnom nastavku. U posljednjem filmu su i scenaristi ubacili zafrkanciju na to, pa tako Clark spominje kako više i ne prepoznaje djecu.  Važnu ulogu u serijalu ima i Randy Quaid kao vječno pijani bratić Eddie koji iskorištava Clarkovu velikodušnost i gostoprimstvo.