Alien protiv predatora 2 - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Alien protiv predatora 2

Alien protiv predatora 2

AVPR: Aliens vs Predator - Requiem (2007.)

20th Century Fox / Continental film

86' akcija, horor, ZF

Režija:           Colin Strause, Greg Strause

Uloge: John Ortiz, Steven Pasquale, Johnny Lewis, Reiko Aylesworth, Ariel Gade, Tom Woodruff Jr., Ian Whyte

Scenario:        Shane Salerno

Producent/i:   John Davis, Wyck Godfrey

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica
imdb

Alien protiv predatora 2

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.85
39
0.00

Alien i Predator su dvije najopasnije živine koje su ikada stupile na zemaljsko tlo. Uz to su ružni i opće s majkama svih koji im se usude približiti.

Naravno da zaslužuju, nisu oni tako loši. Par gostovanja u Oprah Showu uz budan nadzor doktora Phila rješili bi sve probleme. No, činjenica je da su pripadnici njihovih vrsta u filmskoj povijesti Zemlje ostvarili body count koji bi zadivio čak i terminatora. Što se aliena tiče, sve je počelo davne 1979. kada je Ridley Scott napravio kultnog 'Aliena'. Uslijedili su nastavci 'Aliens' (1986.), 'Alien 3' (1992.) i 'Alien: Resurrection' (1997.).

S druge strane, predatorska vrsta je svog glumačkog pionira poslala 1987, ali njegova karijera nije dugo potrajala jer je nabasao na uvijek (po negativce) nezgodnog Arnolda Schwarzeneggera u 'Predatoru' (1987.). U 'Predatoru 2' (1990.) s njime se mučio simpatični Danny Glover koji nije ni slutio da će se zemljani morati suočiti s obje svemirske vrste u filmu 'Alien vs. Predator' 2004. godine.

Neka ovaj kratki povijesni presjek bude uvertira u ono što je pred nama – 'Alien protiv predatora 2'. Mora se priznati da film ne pokazuje neku posebnu inovativnost što se tiče samog naziva, ali, sudeći po režiserima, 'ovo će biti jedno potpuno novo iskustvo'. Cijela priča počinje kada dvojica predatora ukrcaju na svoj brod hrpu fachuggera (baby aliena) i svog mrtvog prijatelja. Ono što ne znaju je da će se iz njihovog prijatelja izleći hibrid, mješanac aliena i predatora, koji će im zagorčati život i srušiti brod u srce Kolorada.


'Alien protiv predatora 2', trailer

Scenarij je napisao Shane Salerno ('Shaft', 'Armageddon'), a režiseri su braća Strause, veliki fanovi franšize. Ta činjenica filmu garantira (makar) odlične filmske efekte jer je njihova filmska kuća Hydraulx bila zadužena upravo za taj posao na filmovima '300', 'Fantastična četvorka' i 'X-Men: Posljednja fronta'. Oni su zaslužni i za neke bitne promjene koje ovaj nastavak čine posebnim. Radnja je smještena u mali (naravno) američki gradić jer kažu 'željeli smo istražiti koliko daleko obični ljudi mogu ići kako bi zaštitili svoje obitelji'. Također, pojavljuje se nova vrsta, hibrid, koji ima najbolje (ili najgore) osobine i jedne i druge vrste.

Kritičari ne priznaju te takozvane inovacije te je opće mišljenje da povećana doza nasilja i eksplicitnih scena ne predstavlja ništa novo. Na internet stranici Rotten Tomatoes filmu je dodjeljeno bijednih 15%, a pozitivne kritike moraju se tražiti povećalom. Neil Genzlinger je za New York Post napisao kako 'možda nije klasik među sci-fi filmovima poput 'Aliena', ali predstavlja sljedeći korak u serijalu i treba ga respektirati'. Keith Breese nije bio tako blagonaklon pa je na stranici Filmcritic.com pokopao uradak komentarom 'savršen primjer kako glupost i dječačka opsesija mogu uništiti film'.

Kao i svaki film, i ovaj će pronaći svoju publiku. Vjerni fanovi će nesumnjivo uživati u njemu, a pošto nudi popriličnu dozu agresivne akcije i uzbuđenja sigurno je da neće biti jedini.