Zlatni kompas - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zlatni kompas

Zlatni kompas

The Golden Compass (2007.)

New Line Cinema / Continental film

113' akcija, avantura, fantastika

Režija:           Chris Weitz

Uloge: Nicole Kidman, Daniel Craig, Sam Elliott, Eva Green, Dakota Blue Richards, Ian McKellen, Kathy Bates

Scenario:        Chris Weitz prema knjizi Philipa Pullmana

Producent/i:   Bill Carraro, Deborah Forte

Zemlja:          SAD

Linkovi: službene stranice
imdb

Zlatni kompas

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.61
49
0.00

Daniel Craig i Nicole Kidman opet nastupaju u tandemu. Ovaj put su preselili u paralelni svemir i istražuju tajanstvenu prašinu. Pa gdje im je kraj?

Lyra Belacqua (Dakota Blue Richards) siroče je koje živi na jednom vrlo neobičnom mjestu – paralelnom svemiru. To je svijet koji živi i diše usporedo s ovim našim, ali postoje bitne razlike. Kod njih vještice vladaju sjevernim nebom, a polarni medvjedi su najveći ratnici. Također, svaki je čovjek spojen s duhom životinje koja mu je bliska poput vlastita srca. U tom svijetu vlada tajanstveni Magisterij koji želi kontrolirati sve ljude, a jedina prepreka toj zloj nakani ubrzo će postati Lyra i magični Zlatni kompas.

Lyra, zajedno sa svojim prijateljima Rogerom (Ben Walker) i Billyjem Costom (Charlie Rowe), živi na sveučilištu Jordan i ubrzo primjećuje da se događa nešto neobično. Otmice lokalne djece postaju sve češće, a sveučilište se sprema financirati ekspediciju na daleki sjever. Nju će predvoditi Lyrin ujak, Lord Asriel (Daniel Craig) i trebala bi otkriti porijeklo misteriozne supstance – Prašine. Magisterij to želi spriječiti te organizira vlastitu ekspediciju koju predvodi gospođa Coulter (Nicole Kidman). Lyra odlazi na put sa gospođom Coulter te ubrzo otkriva tajnu Zlatnog kompasa, tko stoji iza otmica te se upušta u najveću avanturu svoga života.


'Zlatni kompas', trailer

'Zlatni kompas' prati neobična i interesantna internet kampanja. Na službenim web stranicama može se riješiti svojevrsni test osobnosti. Nakon što odgovorite na dvadeset pitanja saznati ćete tko je tko je vaš 'daemon' – magična životinja koja vas prati i predstavlja vašu dušu. Film je također podigao dosta medijske prašine jer se temelji na romanu 'Polarno svjetlo' deklariranog ateista Philipa Pullmana. Ta je knjiga prvi dio fantasy trilogije 'Njegove tamne stvari' koja se još sastoji od naslova 'Tanki bodež' i 'Jantarni dalekozor'. U knjigame se preispituju svi, pa i vjerski autoriteti, a ni onaj vrhovni (Bog!) se ne prikazuje u dobrom svjetlu.

'Zlatni kompas' je prema Pullmanovoj knjizi adaptirao i režirao Chris Weitz, poznat po humornoj drami 'Sve zbog jednog dječaka'. Priznao je da je ublažio antireligijsku i antikršćansku tematiku i izmijenio kraj, jer ne želi uvrijediti vjernike u publici. Bilo kako bilo, svi koji su uložili u film zadovoljno trljaju ruke jer svaka reklama je dobra reklama. Publika je zainteresirana za film, prodaja Pullmanovih knjiga je porasla, a New Line tuži producente dokumentarnog filma 'Beyond the Golden Compass'. Naime, dokumentarac je izdan na dvd-u neposredno prije kino premijere 'Zlatnog kompasa' i govori o raznim kontroverzama koje prate Pullmana i njegov rad.

Kritičari izgleda ne preferiraju ovakve fantastične uratke jer je 'Zlatni kompas' prošao osrednje. Opće mišljenje je kako impresivni vizualni efekti ne mogu nadomjestiti slabašnu i neinteresantnu priču, a kompas kritičara na Rotten Tomatoes pokazuje samo 42 stupnja, to jest posto. Kyle Smith je za New York Post napisao 'jedina dobra stvar koja se može reći za 'Zlatni kompas' je da je tek drugi najdosadniji film s Nicole Kidman i Danielom Craigom ove godine' (aludirajući na još dosadniju 'Invaziju'). S njime se ne bi složio Baz Bamigboye koji u Daily Mailu komentira uspjeh riječima 'film savršeno funkcionira' te još kaže da 'nudi veliku zabavu'.

'Zlatni kompas' prvi je nastavak planirane trilogije, a ako bude i upola uspješna kao New Lineovi 'Gospodari prstenova' - svi sretni i zadovoljni. Činjenica je da postoje sve predispozocije za to – velike holivudske face, poznati literarni predložak kao baza i medijska pozornost.