Očeva tajna - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Očeva tajna

Očeva tajna

Tell No One (Ne le dis à personne) (2007.)

Revolver Entertainment

125' drama, triler

Režija:           Guillaume Canet

Uloge: Kristin Scott-Thomas, François Cluzet, Marie-Josée Croze, André Dussollier, Jean Rochefort, Marina Hands

Scenario:        Guillaume Canet, Philippe Lefebvre

Producent/i:   Alain Attal

Zemlja:          Francuska

Linkovi: službena stranica

Očeva tajna

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
2
0.00

Alxandre je osam godina živio u uvjerenju da mu je žena mrtva no tada prima e-mail u kojem mu se ona obraća. Eh, taj Internet...

Pedijatar Alexandre Beck (François Cluzet) proživio je grozno iskustvo prije osam godina. Njegova žena Margot (Marie-Josée Croze) brutalno je ubijena te je upravo on bio prvi osumnjičeni za ubojstvo. No, kada je pronađeno još nekoliko tijela s karakterističnim ozljedama, policija je shvatila da se radi o serijskom ubojici. Ubojica je priznao da je ubio sve žrtve osim Margot, što je još teže palo Alexandreu koji nikako ne može nastaviti dalje sa svojim životom.

Nakon osam godina, Alexandre i dalje pati zbog prošlosti. Ženina smrt je ostavila preduboke ožiljke koji ne zacijeljuju, a privremeni bijeg od svega toga pronalazi jedino u poslu kojemu se u potpunosti predaje. Društvenog života gotovo da i nema jer ga samo prijateljstvo s Hélène Perkins (Kristin Scott Thomas) djeli od potpune izolacije. No, stvari se mijenjaju kada policija pronađe još dva tijela u blizini mjesta gdje je Margot ubijena te ponovno otvara istragu. Istovremeno Alexandre dobija neobični e-mail s porukom 'ne reci nikome' i linkom za web-cam gdje vidi svoju ženu u stvarnom vremenu.


'Očeva tajna', trailer

'Očeva tajna' nastala je po uzoru na istoimeni roman američkog pisca Harlana Cobena, koji je poznat po misterioznim i intrigantnim zapletima. Nije ni čudo što se Guillaume Canet 'navukao' na pročitano te se uhvatio režije i scenarija. Iako mu je glumački opus ('Tajne avanture Gustava Kloppsa', 'Plaža', 'Vidocq') mnogo poznatiji i opširniji, kritičari Rotten Tomatoesa su zadovoljni poslom koji je ovdje napravio.

Filmu je dodjeljeno vrlo visokih 93%, a većina je oduševljena odgledanim te posebno hvale način i kvalitetu snimanja. Kirk Honeycutt se u Hollywood Reporteru našalio 'rijetko tko može napraviti napet i interesantan američki triler kao Francuzi', a Lisa Nesselson je za Variety kratko sažela - 'oštar i uspješan'. Kao i uvijek, ne slažu se svi s većinom pa tako Anthony Quinn u Independentu izražava svoje nezadovoljstvo nazivajući film neinteresantnim jer pretjerano kompliciranje i višak detalja poništava napetost.

'Očeva tajna' donosi u domaća kina pravo osvježenje u obliku klasičnog intrigantnog trilera. Film, hvaljen kako od kritičara tako i od publike, osvojiti će mnoge svojom komplesnošću, zapletom i psihološkim igrama.