Gattaca - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Gattaca

Gattaca

Gattaca (1997.)

Columbia Pictures / Blitz film i video

112' drama, ZF, triler

Režija:           Andrew Niccol

Uloge: Ethan Hawke, Uma Thurman, Gore Vidal, Xander Berkeley, Jayne Brook

Scenario:        Andrew Niccol

Producent/i:   Danny DeVito, Michael Shamberg, Stacey Sher

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Gattaca

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.45
11
0.00

Radnja ovog futurističkog trilera odvija se u svijetu u kojim vladaju umjetno stvoreni ljudi, a genetski kod određuje čovjekovu budućnost.

Pred osobom odgovarajuće genetske strukture stoje neslućene mogućnosti dok s druge strane oni sa i minimalnim defektom nemaju gotovo nikakvu perspektivu. Jedan od nesavršenih je Vincent Freeman (Ethan Hawke), mladić koji se ne može pomiriti sa sudbinom te ju nastoji promijeniti.

Rođen je na nepopularan, tradicionalan način, genetski testovi ukazuju na probleme sa vidom i srcem što bi trebalo rezultirati smrću prije tridesete godine života. On sanja o odlasku u misiju na neki od Saturnovih mjeseca no da bi to ostvario morat će nekako riješiti problem genetskog koda.

Probleme nastoji otkloniti preuzimanjem identiteta bivšeg sportaša, koji je paraliziran u nesreći, ne bi li tako ostvario svoj san i otputovao u svemir. Njegova čovjek je Jerome(Jude Law) koji se može pohvaliti savršenim genetičkim kodom i koji će mu posuditi identitet te uzorke krvi i urina.

Režiser debitant Andrew Niccoli profitirao je snimajući film prema vlastitom scenariju što je ponukalo kritičare da njegov film proglase inteligentnim SF trilerom kojem ne nedostaje vizualnih delicija.

i.k.