Okus čaja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Okus čaja

Okus čaja

Cha no aji (Taste of Tea) (2004.)

Discovery film i video

143' komedija, drama

Režija:           Katsuhito Ishii

Uloge: Maya Banno, Takahiro Sato, Tadanobu Asano, Satomi Tezuka

Scenario:        Katsuhito Ishii

Producent/i:   Hilo Iizumi

Zemlja:          Japan

Linkovi: imdb

Okus čaja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
4
0.00

Darrabban 19.07.2010 Ocjena recenzije : 3.0

Mala škola art filma

Mislim da bi se najjezgrovitije moglo opisati ovaj film pomoću dobrog, starog, zdravo-seljačkog epiteta i reći da je posve "spaljen"... Naravno, kao kritički osvrt mogao bih hvaliti njegovu zanesenost, životnost i art crtu genijalnosti, no ništa vam neće približiti ovaj film dok ga sami ne pogledate. Već dugo vremena nisam pogledao nešto tako čudnovato i apstraktno, no ujedno jedinstveno i zanimljivo.

Netko od kritičara je izjavio da 'Okus čaja' izvrće naglavačke terminologiju obiteljske drame, no, iskreno, uspoređivati ovaj film sa obiteljskom dramom (pa i više manje bilo čim drugim) je podcjenjivanje osebujnosti, taknoćudnosti i stilske unikatnosti koju ovaj film neprijeporno posjeduje. Mene možda najviše evocira na trenutke Wes Andersenova "The Life Aquatic with Steve Zissou", prvenstveno šarmom i začudnim humorom, ali redatelj Katsuhito Ishii daleko hrabrije istražuje apstraktnost nego što se Anderson usuđuje, što je i logično jer bi većina američke publike teško mogla provariti art film poput Okusa čaja. Glumci su izvrsni, kadriranje na trenutke briljantno sa iznimno dugim i statičnim kadrovima koji samo pojačavaju efekt začudnosti, humor je iskren i bizaran, a pojedine scene zadivljujuće lijepe.

Na trenutke bizaran i apstraktan, već drugi tren zanesen i urnebesno smiješan, a katkad smirujući i liričan - 'Okus čaja' je jedinstveno iskustvo, i film koji ne treba pretjerano racionalizirati, već doslovce "upiti" i doživjeti... Ako ste ikad poželjeli nešto radikalno drugačije - obavezno pogledajte ovaj film.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

trash9tomo 22.02.2010 Ocjena recenzije : 4.5

10/10

Imam ovaj film vec par godina i nikako da dode na red,a sad kad sam ga odgledao jednostavno mi je zao sto nisam prije shvatio da imam jedan od najljepsih filmova.O prici se nema sto objasnjavat,film jednostavno treba pogledati i provest 2 i pol sata uzivajuci i biti sretni sto postoje filmovi koji ce probuditi emocije u vama,za razliku od vecine sranja kojom nas sopaju ameri da bi zaradili koji dolar i svemu sto vise se cini s filmovima osim dobrog scenarija i rezije,ovo je potpuno osvjezenje,za promjenu nesto zabavno,dirljivo,orginalno,predobar scenarij(tarantina bi trebalo zvati americki Ishii,a ne Ishiija japanskim tarantinom)jer ovo je nesto posebno(pogotovo jos ako volite azijske filmove).
Toliko ispricanog u jednom filmu,tako odlican ritam i atmosfera,ideje,odlično.
Ljubav,priroda,život,..ma svi elementi tako majstorski odrađeni da je to možda i šok nakon mnogo losih i manje dobrih filmova

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

prgo 05.05.2008 Ocjena recenzije : 0.0

:)

film je neobican, zanimljiv (na japanski nacin) i jednom rjecju odlican i za svaku preporuku. jedan detalj iz filma: http://www.youtube.com/watch?v=01wOhgg27dM

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: