Šminkerice - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Šminkerice

Šminkerice

Bratz (2007.)

Lionsgate / Blitz film i video

110' komedija, dječji, teen

Režija:           Sean McNamara

Uloge: Nathalia Ramos, Skyler Shaye, Janel Parrish, Logan Browning

Scenario:        Susan Estelle Jansen

Producent/i:   Benedict Carver, Paula Abdul, Avi Arad

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica
imdb

Šminkerice

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.96
25
0.00

Suprepopularne lutke velikih glava zaživjele su na velikom platnu i iz izloga trgovina igračaka stigle u okrutan svijet srednje škole. 

Jasmin, Jade, Sasha i Cloe najbolje su prijateljice otkad znaju za sebe. Nerazdvojne 'frendice zauvijek' imaju potpuno različite karaktere, interese, talente i stilove odjevanja, ali uvijek podupiru i poštuju jedna drugu. No, čim prvoga dana stupe u Carry Nation High, suočavaju se sa pravom džunglom u kojoj si ili popularan ili si nitko i ništa. Društvene podjele u školi dodatno podupire i produbljuje ambiciozna  Meredith Baxter Dimly, predsjednica učeničkog vijeća. Nakon što se podijele u različite grupe i počnu družiti s drugim ljudima, cure se posvađaju, ali ubrzo shvate da samo zajedno mogu uspjeti u borbi protiv predrasuda. Ponovo se okupe pod imenom 'Bratz' s namjerom da razbiju podjele među učenicima i nauče kako treba biti vjeran sebi i svojim snovima.


'Šminkerice Bratz', trailer

Film je nastao prema 2001. godine lansiranim lutkama, karakterističnih prevelikih glava, ogromnih očiju i napućenih usnica, a koje su već dobile animiranu seriju i pripadajući animirani dugometražni naslov. Lutke čija je popularnost 2004. u Velikoj Britaniji nadmašila čak i prodaju vječne Barbie, ove su se godine našle na udaru Američke udruge psihologa, koja je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog činjenice da su lutke namjenjene djevojčicama u dobi od 4 do 8 godina isuviše 'seksualizirane' te da djevojke predstavljaju kao objekte, a posebne su kritike uputili Bratz opravicama koje obavezno uključuju ultra-kratke mini suknje i mrežaste čarape.

Na Rotten Tomatoes film ima samo 8% pozitivnih kritika, a najzajedljivija glasi: 'Evo razloga zašto nas teroristi mrze.' Uistinu, film koji polazi od ideje da treba cijeniti različitosti zapravo potpuno klišeizirano i banalno prikazuje srednjoškolske probleme, do te mjere da ga većina kritičara smatra isuviše zatupljujućim da bi bio prikladan za djecu. S druge strane, ako vas oduševljava djevojačko vrištanje i šale poput padanja u bazen, a pogotovo ako jaaaako volite roza boju - samo navalite!