Superbad - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Superbad

Superbad

Superbad (2007.)

Sony Pictures Entertainment / Blitz film i video

114' komedija, teen

Režija:           Greg Mottola

Uloge: Jonah Hill, Michael Cera, Christopher Mintz-Plasse, Seth Rogen, Bill Hader, Emma Stone

Scenario:        Seth Rogen, Evan Goldberg

Producent/i:   Judd Apatow, Shauna Robertson

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica
imdb

Superbad

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.76
46
0.00

Evan i Seth se vole. Stvarno se vole. A nisu gay, naprotiv, jaaaako vole cure i sve bi poduzeli samo da i one zavole njih.

Evan (Michael Cera) i Seth (Jonah Hill) zajedno su prošli kroz sve užase srednje škole i sada broje posljednje dane do mature i do svojeg rastanka. Otići će na različite fakultete, što će vjerojatno uzdrmati njihovu namjeru da zauvijek ostanu najbolji prijatelji. No što je – tu je. Prilika za grand finale pruža im se kad ih najpopularnije cure u školi pozovu na tulum povodom završetka škole. No, zahtijevaju od njih da nabave cugu što je problem jer su obojica, naravno maloljetni.

Tu u pomoć priskače prijatelj Fogell (Christopher Mintz-Plasse), još veći šmokljan od njih dvojice koji nabavlja lažnu osobnu na ime McLovin (dvoumio se između toga ili Mohammid). No dok kupuje cugu, u trgovinu upada lopov, dolazi policija i počinju peripetije koje opasno ugrožavaju Evanov i Sethov plan da izgube nevinost tako što će svoje djevojke iz snova prvo opiti pa iskoristiti.


'Superbad' trailer

Inače, riječ 'fuck' se u filmu pojavljuje ravno 186 puta, a od toga je 84 puta izgovara Seth. Zbog psovki, seksa, nasilja, lakih droga i alkohola – koje konzumiraju redom tinejdžeri - film je u Americi zabranjen mlađima od 18 godina. Ipak na snimanju nije bilo ni 'a' od alkohola jer su vodku zamijenili vodom, žestice sokom od jabuke, a pivo onim bezalkoholnim.

Film je posebno 'superbad' jer su scenaristi Seth Rogen i Evan Goldberg ('Da Ali G Show') scenarij napisali kad im je bilo samo 13 godina i to: 'zato da vidimo možemo li zaista napisati film'. Njih dvojica su bili i ostali najbolji frendovi pa su zato i glavni likovi u fimu imena dobili po njima.

Publika i kritika su podjednako dobro prihvatile film, na Rotten Tomatoes ima visokih 87 %, a na Imdb-u je ušao među 250 najbolje ocijenjenih filmova. Rijetki kritičari kažu da je ovo još jedna glupava tinejdžerska komedija, ali ne poriču da ima urnebesnih scena. Ili, kako je napisao kritičar Guardiana: 'film je pomalo bedast, ali samo mrzovoljna puritanska zanovijetala mogu reći da nije smiješan.'

z.m.