Mrtva djevojka - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Mrtva djevojka

Mrtva djevojka

The Dead Girl (2006.)

First Look Pictures, Lakeshore Entertainment

95' drama, triler, misterija

Režija:           Karen Moncrieff

Uloge: Toni Collete, Rose Byrne, Mary Beth Hurt, Marcia Gay Harden, Brittany Murphy, Kerry Washington, Piper Laurie, Giovanni Ribisi, James Franco, Mary Steenburgen, Josh Brolin

Scenario:        Karen Moncrieff

Producent/i:   Tom Rosenberg, Henry Winterstern, Gary Lucchesi

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
imdb

Mrtva djevojka

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.50
6
0.00

Jedna mrtva djevojka – pet ženskih priča. Mračna drama autorice Karen Moncrieff s Toni Collette, Brittany Murphy i Kerry Washington.  

Arden (Toni Collette) je usamljena i sramežljiva žena koja pronalazi leš djevojke, što uz ino utječe na njezin odnos s dominantnom majkom (Piper Laurie). Leah (Rose Byrne) je depresivna studentica forenzike koja pregledava leš pred autopsiju, i sumnja da bi to mogla biti njezina sestra koja je nestala prije više godina. Nakon što je otkriveno da je pronađena mrtva djevojka žrtva serijskog ubojice, nesretno udana kućanica Ruth (Mary Beth Hurt) počinje sumnjati da bi ubojica mogao biti njezin muž Carl (Nick Searcy). Melora (Marcia Gay Harden) je majka mrtve djevojke, koja želi saznati pravu istinu o ubijenoj kćeri, pa se sastaje s njezinom cimericom Rosettom (Kerry Washington). Rosetta je prostitutka, kao što je to bila i Krista (Brittany Murphy), čija smrt povezuje sve te likove. Krista je par dana prije ubojstva kupila igračku i krenula uručiti rođendanski dar svojoj kćerki...


'Mrtva djevojka', r: Karen Moncrieff, trailer

'Mrtva djevojka' je jedan od filmova s više labavo povezanih priča, koji mnoge podjeća na radove Altmana, P.T. Andersona i Iñárritua.  Kao i kod tih autora, i u ovom filmu redateljica Karen Moncrieff prati sudbine ljudi uništenih života, koji su progonjeni krivnjom i razdirani usamljenošću. Takav tip filmova ne može računati na masovno gledateljstvo, ali ga cijene filmofili i festivali. Film je prošle godine nagrađen za najbolji scenarij na San Diego Film Critics Society Awards, a 2007. godine je nominiran za nekoliko nagrada Independent Spirit Awardsa, uključujući i one za najbolji film i režiju. 

I kritičari vrlo cijene film, osobito glumačku ekipu (Toni Collette, Giovanni Ribisi, Mary Steenburgen, Brittany Murphy) koju Peter Rainer (Christian Science Monitor) naziva 'Dvoranom slavnih nezavisnog filma'. Robert Koehler (Variety) hvali ambiciozni pristup redateljice koja se fokusira na ženske priče, ali smatra da su neki likovi i glumice (Britanny Murphy) ispali slabiji od drugih. Jim Hemphill (Reel.com) ipak smatra da su svi likovi odlično napisani a i casting savršen. Po njemu je i Murphy napravila 'izvedbu karijere' s likom 'kurve zlatnog srca', a i ostale glumice su mu jednako upečatljive. Zaključuje da su takve, emocionalne drame i 'razlog zašto je Bog stvorio nezavisne filmove'.

s.p.