Bourneov ultimatum - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Bourneov ultimatum

Bourneov ultimatum

The Bourne Ultimatum (2007.)

Universal Pictures / Blitz film i video

111' akcija, triler

Režija:           Paul Greengrass

Uloge: Matt Damon, Julia Stiles, Joan Allen, David Strathairn, Paddy Considine, Edgar Ramirez, Trevor St. John

Scenario:        Tony Gilroy, Tom Stoppard, Scott Burns, Paul Attanasio

Producent/i:   Patrick Crowley, Frank Marshall, Paul Sandberg

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
imdb

Bourneov ultimatum

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.13
61
0.00

Svijet tajnih špijuna, vladinih tajnih programa i profi-ubojica, natjerivanje uzduž i poprijeko Globusa i jedan nepoznati identitet… Trči, Bourne, trči!

Najtraženiji vladin super-špijun vraća se treći i posljednji put kako bi napokon odgovorio na pitanja o vlastitome identitetu te pronašao razloge koji su ga doveli u poziciju u kojoj je sad. A situacija u kojoj se našao Jason Bourne (Matt Damon) nije nimalo zavidna – CIA je upotrijebio svoje najsposobnije ekipe kako bi locirali njegov položaj, a na njega su nahuškali i najbolje profi-ubojice. 

Nakon što je ostao bez voljene Marie (Franka Potente), Bourne je još odlučniji u pronalaženju odgovora o vlastitoj prošlosti, ali i odlučan u namjeri da se osveti krivcima. Ishod njegova pothvata u mnogočemu ovisi o britanskome novinaru Simonu Rossu (Paddy Considine) koji od tajanstvenog izvora dobiva informacije o Vladinu tajnome programu 'Blackbriar' koji ima veze s Bourneovom prošlosti. Prvi Bourneov zadatak bit će doći do Rossa prije Vladinih operativaca, a ono što slijedi je još jedna potjera diljem zemaljskoga globusa – od Moskve, Londona i Pariza pa sve do tijesnih prolaza Tangiera i krovova New Yorka.


'Bourneov ultimatum', r: Paul Greengrass, trailer 

Pet godina nakon originalnoga filma, pustolovine odmetnutog CIA-inog super-špijuna Jasona Bournea ne prestaju privlačiti pažnju publike i kritike. Nakon rekordnog otvaranja za mjesec kolovoz (69 milijuna $) te 165 milijuna zarađenih dolara na matičnome tržištu (za sada), 'Bourneov ultimatum' izvrsno je prihvaćen i od strane kritičara, a ima čak 97 % friških rajčica na Rotten Tomatoesu

Rex Reed iz 'New York Observera' nazvao ga je najboljim špijunskim filmom u proteklih nekoliko godina, boljeg čak i od svojih prethodnika. 'Nokautirajuća vožnja roller-coasterom skrojena po mjeri ovisnika o adrenalinu', kaže Reed. Elizabeth Weitzman iz 'New York Daily Newsa' rekla je da film toliko 'pršti od energije' da ćete se trebati odmoriti kada napokon završi, a Kam Williams iz 'Newsblazea' dovela ga je u vezu s politički osviještenim pitanjima SAD-a nakon 11. rujna, pri čemu se u pitanje dovode CIA-ini potezi, odluke i načini ispitivanja osumnjičenika. 

Hvaljen je i Damonov glumački minimalizam, kao i Greengrassova ekspresivna režija. Kratki kadrovi i kamera iz ruke čak i od prizora razgovora stvaraju scene pune napetosti i iščekivanja, a nemirna kamera ovdje je kako bi se što bolje dočarao osjećaj paranoje jer 'uvijek odnekud iskrsnu ljudi koji žele ubiti Bournea', kaže scenarist Patrick Crowley

Temeljen na romanu Roberta Ludluma i smješten u svijet međunarodne špijunaže, spomenimo još da i redatelj Greengrass nije novi na ovovme području. Naime, 1987. je zajedno s Peterom Wrightom napisao i objavio kontroverznu knjigu 'Spycatcher – The Candid Autobiography of a Senior Intelligence Officer', čiji je izlazak pokušala spriječiti britanska Vlada. No, njihov je pokušaj završio neuspjehom i samo je povećao njezinu popularnost među čitateljima.  

S druge strane, 'Bourneov ultimatum' nije izazvao kontroverze pri izlasku, ali ako ćemo vjerovati kritici, riječ je o jednako uzbudljivom i napetom filmu.

 

m.k.