Taksist - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Taksist

Taksist

Taxi Driver (1976.)

Sony Pictures Classics / Blitz film i video

112' krimi, drama, triler

Režija:           Martin Scorsese

Uloge: Robert De Niro, Cybill Shepherd, Peter Boyle, Albert Brooks, Leonard Harris

Scenario:        Paul Schrader

Producent/i:   Michael Phillips, Julia Phillips, Phillip M. Goldfarb

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Taksist

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.97
38
0.00

Pod ravnanjem Martina Scorsesea De Niro glumi vijetnamskog veterana, malog čovjeka iz naroda, antiheroja koji ne uspijeva kanalizirati svoje frustracije.

U Scorseseovom klasiku Rober DeNiro je Travis Bickle, vijetnamski veteran izopćen iz društva koji za kruh zarađuje noću za volanom taksija. Svakojaki likovi koji ulaze u njegovo vozilo ne uznemiravaju ga previše no zato ga opterećuje besciljna egzistencija.

Napokon pronalazi zanimaciju u vidu atraktivne Betsy (Cybill Shepherd), pomoćnice predsjedničkog kandidata koju nastoji zavesti što mu baš ne polazi za rukom. To dodatno pridonosi njegovoj frustraciji, a čašu će preliti susret sa 12godišnjakinjom Iris (Jodie Foster) koja za kruh zarađuje baveći se najstarijim zanatom pod ravnanjem svoga svodnika Sporta (Harvey Keitel).

Slomljen, razočaran zlim i pokvarenim svijetom u kojem živi Travis se okreće oružju koje postaje njegova opsesija isto kao i potreba za spašavanjem Iris i osvete onima za koje smatra da su zaslužni za nesnosno stanje u kojem se našao.

Film koji je za dlaku izgubio Oscara u utrci sa Rockyjem nadmašio je sva predviđanja prije svega zbog uvjerljivosti kojom je Scorsese ispričao priču o uličnom antijunaku sedamdesetih u razdoblju postvijetnamske psihoze.

i.k.