Kukci - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kukci

Kukci

Bug (2006.)

Lionsgate / Blitz Film i Video

102' horor, triler, psihološki

Režija:           William Friedkin

Uloge: Ashley Judd, Michael Shannon, Harry Connick Jr., Lynn Collins, Brian F. O'Byrne

Scenario:        Tracy Letts, prema svojoj drami

Producent/i:   Holly Wiersma, Kimberly C. Anderson, Malcolm Petal

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
imdb

Kukci

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.57
14
0.00

Psihološka drama o ženi koja se nađe nasamo s muškarcem koji ju uvjerava da kukci ulaze pod kožu. Povratak Williama Friedkina suptilnim hororima. 

William Friedkin, autor kultnog horora 'Egzorcist', zaustavio je karijerna kola koja išla nizbrdo i napravio film kojim se vraća korjenima. Isti je filmska adaptacija popularne drame Tracy Letts, iz pera samog autora, inače - glumca. Kao i predstava, (u kojoj je, kao i u filmu, glumila Ashley Judd) uglavnom se oslanja na izvedbe dvoje glavnih glumaca, koji u komornoj atmosferi trebaju dočarati paranoju likova zatvorenih u jednoj hotelskoj sobi. 

Agnes (Ashley Judd) je prilično ruinirana usamljena konobarica, koja dane redovito začinjava alkoholom, drogom i muškarcima u očajničkoj potrazi za onim idealnim, nakon što joj je bivši zbog nasilja završio u zatvoru. Osim bez muža ostala je i bez šestogodišnjeg sina. Nestao je dok je s njim bila u kupovini i otad ne zna je li živ ili mrtav.

Idealni muškarac nikako da se pojavi, ali zato bivši nasilni suprug izlazi iz pritvora. Agnes i zato, pomisli da bi Peter (Michael Shannon) kojeg je upoznala preko prijateljice mogao biti onaj pravi. Očajnički ga želi zadržati čak i kad on, veteran Zaljevskog rata, počne objašnjavati da ga progone vojska i CIA, te Vlada koje su mu implantirale jajašca kukaca...


'Kukci', r: William Friedkin, trailer

Ako je suditi po kritikama, nakon niza 'sušnih' godina William Friedkin vratio se u staru formu. Roger Ebert izjavio je da je film 'pun energije', i izgleda kao da ga je radio neki mladi redatelj. James Berardinelli hvali napetu atmosferu, i jezovitu upotrebu slike i zvuka, kojima se dočarava klaustrofobični ugođaj filma. Desson Thomson (Washington Post) ističe i zanimljivu činjenicu da film uvlači gledatelja u 'fascinantnu ničiju zemlju između horora i komedije', a i Duane Byrge (The Hollywood Reporter) ističe da je redatelj Friedkin našao 'finu granicu između portreta paranoje i parodije paranoje'.

s.p.