Paranoja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Paranoja

Paranoja

Disturbia (2007.)

DreamWorks SKG, Paramount Pictures / Blitz film i video

104' triler, psihološki

Režija:           D.J. Caruso

Uloge: Shia LaBeouf, Sarah Roemer, Carrie-Anne Moss, David Morse, Aaron Yoo

Scenario:        Christopher B. Landon, Carl Ellsworth

Producent/i:   Tom Pollock, Ivan Reitman, E. Bennett Walsh, Steven Spielberg, Joe Medjuck, Jackie Marcus

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Paranoja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.65
63
0.00

'Prozor u dvorište' u tehologijom nabrijanoj verziji za tinejdžere sa Shiom LeBeouf u glavnoj, i Matrixovom Carrie Ann-Moss u majčinskoj roli.

Mlađahni Kale(Shia LeBeouf) teško se nosi sa smrću vlastitog oca, dok mu majka, Julie (Carrie Ann-Moss), danonoćno radi kako bi sinu omogućila nastavak života u nekadašnjem, revijalnom stilu. Kale osim s nizom svojih emocionalnih problema ima posla i  s ne baš suosjećajnim profesorom španjolskog. Kad kap prelije čašu, Kale se s profesorom i fizički obračuna, zbog čega na sudu zaradi – kućini pritvor i za nogu vezanu spravicu koja alarmira policiju udalji li se više do 30 metara od kućnog praga.

Pritvor mu je u početku zabavan jer ima neograničenu količinu vremena za surfanjenje Netom, gledanje TV-a i igranje igrica, no s vremenom mu sve to dosadi pa novu zanimaciju nalazi u proamatranju susjedstava. Promatranje uskoro postaje špijuniranje i to uz pomoć opereme koju Kaleu donese frend Ronnie (Aaron Yoo), a voajerskom dvojcu uskoro se pridružuje i nova cura u susjedstvu - Ashley (Sarah Roemer).

Njih troje posumnjaju da je jedan od njihovih susjeda (David Morse) serijski ubojica, nisu sigurni jesu li u pravu niti tko bi im povjerovao. S druge strane, to bi ih otkriće moglo stajati života, jer čak i serijski ubojice moraju biti nečiji susjedi...

Film koji su mnogi opisivali kao tinejdžerima namjenjeni i tehnologijom'apdejtani' Hitchocockov 'Prozor u dvorište', bio je iznenađenje američkog box-ofisa i uprkos podijeljenim kritikama u prvom vikendu zaradio 23 milijuna dolara. Taj su uspjeh kritičari pripisivali mahom rastućoj popularnosti Spielbergova pulena Shie LeBeoufa, a ne režijskim zaslugama D.J. Carusa (Two for the Money, Talking Lives, The Salton Sea).

Kritičar N.Y. Timesa, film je ocjenio više zabavnim no zastrašujućim, a njegov kolega sa Cinematicala – potpuno predvidljjivim, što je uz sve ostale kritičarske opsake u konačnici filmu na Rottentomatoes.com  uprihodio 67% ‘svježine’.