Posljednji samuraj - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Posljednji samuraj

Posljednji samuraj

The Last Samurai (2003.)

Warner Bros Entertainment.Inc / ISSA film i video

154' akcija, avantura, drama

Režija:           Edward Zwick

Uloge: Tom Cruise, Ken Watanabe, Billy Connolly, Tony Goldwyn

Scenario:        John Logan, Edward Zwick, Marshall Herskovitz

Producent/i:   Tom Cruise, Paula Wagner, Edward Zwick, Marshall Herskovitz

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
imdb

Posljednji samuraj

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.96
78
0.00

Japan na prijelazu iz feudalnog u moderno doba kroz priču o samurajima, njihovoj tradiciji i načinu života očima veterana građanskog rata, Kapetana Woodrow Algrena.

Epska priča smještena u 1870-te, prikazuje modernizaciju japanskog društva iz feudalnog sistema. Preobrazbu vidimo očima kapetana Nathana Algrena (Tom Cruise), alkoholičara i ratnog veterana, koji polako uviđa da su stare vrijednosti - hrabrost, čast i žrtva - zamijenjene pragmatizmom i egoizmom.

Algren dolazi u Japan trenirati vojsku cara Meijija. Cilj je zaboraviti tradicijski plaćenički način borbe u kojem, u službi cara, plaćenici - samuraji čuvaju teritorije. Car ih se želi zauvijek otarasiti i nova vojska se priprema kako bi ih uništila.

No Algren, ranjen u borbi, pada u ruke svom neprijatelju i dobiva mogućnost otkriti što znači biti samuraj. Otkriva kako stare vrijednosti, zaboravljene u njegovom društvu, u samurajskom svijetu još uvijek vrijede. Njihov vođa, Katsumoto, forsira ga da izabere stranu.

Film je nominiran za tri Zlatna globusa u kategorijama za najboljeg glumca (Cruise), najbolju sporednu ulogu (Ken Watanabe) i najbolju kompoziciju (Hans Zimmer). Redatelj Edward Zwick, zaljubljenik u japansku kulturu i film, ostvario je san snimivši ovaj uradak. On je zaljubljenik i u razdoblje u koje je smještena ova priča, tj. tranziciju feudalnog društva u moderno.