Rocky Balboa - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Rocky Balboa

Rocky Balboa

Rocky Balboa (2006.)

MGM / Continental film

102` drama

Režija:           Sylvester Stallone

Uloge: Sylvester Stallone, Burt Young, Milo Ventimiglia, Tony Burton, James Francis Kelly III, Antonio Tarver, Geraldine Hughes

Scenario:        Sylvester Stallone

Producent/i:   Sylvester Stallone, David Winkler, Kevin King, Charles Winkler, Billy Chartoff

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Rocky Balboa

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.59
51
0.00

Rocky Balboa is back!!! Ima 50 godina, muči ga osamljenost, ali je još uvijek u dobroj formi. Barem tako kažu.

Originalni `Rocky` iz 1976. bio je jedan od najvećih iznenađenja godine. Dobronamjerna priča o malome čovjeku i njegovim snovima osvojila je i publiku i kritiku, a na dodjeli Oscara iste godine kući je ponio kipiće za najbolji film, režiju (John G. Avildsen) i montažu. U godinama koje su slijedile pojavilo se nekoliko nastavaka koji su, kako to obično biva, pokvarili sjećanje na originalni film. Boks više nije bio metafora za životnu borbu, nego isprika za muženje i zadnjih atoma (komercijalnih) potencijala inače popularne priče.

30 godina kasnije Sylvester Stallone objavljuje da priprema posljednji, šesti nastavak priče. I nije ni čudno da su mnogi ovo shvatili kao bijedni pokušaj oživljavanja slave ostarjele zvijezde. No, ono što je počelo kao loš vic, pretvorilo se u – dobar film! Barem ako ćemo suditi po pozitivnim recenzijama na Rotten Tomatoesu, gdje je sakupio respektabilnih 76 %. Pohvale kao što su `ugodno iznenađenje` i `feel-good film sezone` nisu rijetkost, a Owen Gleiberman iz `Entertainment Weeklyja` istaknuo je i važnost Rockyjeve starosti u filmu koja ga čini `dirljivo novim`.

A sama priča smještena je u 2006. Naš je junak u svojim 50ima i jedino s čime se bori jest ispraznost i monotonija svoje svakodnevice. Voljena mu je supruga umrla, no još je uvijek puno bliži njoj nego sinu koji nikako da nađe vremena za njega. Istovremeno, trenutni šampion teške kategorije, Mason `The Line` Dixon (Antonio Tarver), bori se za vlastiti uspijeh u svijetu boksa, no potreban mu je publicitet. Zato mu menadžer ugovara borbu s gradskom legendom, Rockyjem, za kojega mnogi ne očekuju da će pobijediti. No, kako to obično ide, naš je junak najuspješniji kada se suprotstavlja očekivanjima okoline.

Ideja da bi se čovjek u svojim 50ima borio s bilo kime, osobito s 30 godina mlađom osobom, ne drži baš vodu. Toga je bio svjestan i Stallone pa je ne baš uvjerljivu priču iskoristio kao pogon za istraživanje motivacije koja proizlazi iz suočavanja s vlastitim starenjem i ograničenostima – fizičkim, intelektualnim i emocionalnim.

Stallone je ujedno napisao i režirao film, tako da sve pohvale ili pokude idu direktno na njegov račun. A kako li je to uspio u svojim poodmaklim godinama, pitate se? Pa, možda nedavni incident s hormonima za rast nudi odgovor na to pitanje. Na kraju spomenimo i Stalloneovu izjavu da ukoliko se film i pokaže komercijalno uspješnim, sedmoga nastavka neće biti. Mi bismo dodali – možda ne za Rockyja. Ali za Balbou mlađeg nikad se ne zna, hehe.