Ples malog pingvina - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ples malog pingvina

Ples malog pingvina

Happy Feet (2006.)

Warner Bros. / Continental film

108' avantura, animirani, komedija

Režija:           George Miller

Scenario:        Warren Coleman, John Collee, George Miller, Judy Morris

Producent/i:   George Miller, Bill Miller, Doug Mitchell

Zemlja:          Australija/SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Ples malog pingvina

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.51
43
0.00

Pingvin nije pingvin bez 'Pjesme od srca'. Mumble možda nema sluha, no zato će svojim toplim plesom osvojiti ljude i spasiti 'sunarodnjake' od gladi.

George Miller (‘Pobješnjeli Max’, ‘Vještice iz Eastwicka’, ‘Praščić Babe’) ovaj se put kao redatelj, producent i koscenarist dotakao pingvina. Ideja za crtić se rodila puno prije velikog uspjeha filma ‘Carsko putovanje’, nakon što je Miller odgledao nekoliko dokumentaraca o životu na Antarktici i otkrio da pingvini žive neobičnim životom. Kako bi simpatične životinje prikazao što realističnije, latio se i skupocjenih metoda fotorealistične animacije, o čemu čitajte ovdje.

Ako je Babe bio praščić koji priča, Mumble je pingvin koji pleše, a ‘Happy Feet’ mjestimično izgleda poput animiranog mjuzikla u kojem protagonisti izvode poznate hitove grupe Queen, Beach Boysa, 'My Way' Franka Sinatre (koju pjeva Robin Williams na španjolskom) i Princeove ‘Kiss’ ( duet Hugha Jackmana i Nicole Kidman). Sad smo otprilike pobrojali cijelu ekipu koja je sinhronizirala film, osim naravno, naslovnog pingvina – Mumblea (Elijaha Wooda) koji ne pjeva, ali zato lijepo pleše. Zanimljivo je i kako je artist nekad davno poznat kao Prince umočio prste u ovaj projekt. Naime, kad je Miller htio za soundtrack modificirati pjesmu 'Kiss' kako bi ‘zvučala više pingvinski’, Prince to isprva nije dozvolio, no kad je pogledao prvu verziju filma toliko mu se svidjela da je popustio i još napisao originalnu pjesmu za film.

U slavnom narodu Carskih pingvina, u srcu Antarktike, svatko mora dobro pjevati. To je vrlo nezgodno za zdepastog Mumblea (Elijah Wood), čiji svaki pokušaj da zapjeva završava puknućem obližnje ledene sante i bubnjića njegovih ‘sunarodnjaka’. No, Mumble ima drugi talent, za razliku od ostalih pingvina, jako dobro stepa. Iako Mumbleova mama, Norma Jean (Nicole Kidman), smatra da je ta njegova navika slatka, njegov tata, Memphis (Hugh Jackman), kaže da ‘to pingvini ne rade’. Osim toga, oboje znaju da bez 'Pjesme od srca', Mumble možda nikada neće pronaći pravu ljubav. Tužno, kako to obično biva, njegova jedina ljubav, Gloria (Brittany Murphy), ujedno je i najbolja pjevačica. Mumble je jednostavno previše različit — naročito za starješinu Nou (Hugo Weaving), strogog vođu Carske zemlje, koji u Mumbleovom nastranom lupkanju’ vidi dovoljan razlog da neprilagođenog člana izopći iz zajednnice.

Mumble po prvi puta odlazi daleko od kuće i upoznaje mnoštvo pingvina koji se drastično razlikuju od Carskih pingvina – vesele Adelijske Amigose koji hladne zimske dane krate plesanjem sambe, pa oduševljeno prihvaćaju Mumbleove korake i zajedno sa svojim predvodnikom Ramonom (Robin Williams) pozivaju ga da ostane tulumariti s njima. Mumble ostaje s njima, no nikako se ne može opustiti. Život njegova plemane je ugrožen jer je ribe u moru sve manje. Neka čudna vanzemaljska sila naoružana sivim čeličnim grdosijama pred očima mu krade hranu. Mumble mora nešto poduzeti, pa u Adelijskoj zemlji traži savjet gurua Lovelacea (također Robin Williams), raskuštranog zlatouhog pingvina koji odgovara na sva životna pitanja. Zajedno s Lovelaceom i Amigosima, Mumble kreće u potragu za čudnim velikim bićima glatke kože koji kradu ribu, te na kraju dokazuje da je prihvaćanje samoga sebe onakvim kakav jesi važnije od svega drugog.

Ples malog pingvina jako dobro kotira na Rotten Tomatoesu. Todd McCarthy (Variety) hvali 'konvencionalnu priču o problemima 'malo drugačijeg' pingvina zbog odlične animacije, živih karaktera, odličnih songova i dirljivih vizuala. S druge strane, David Cornelius (EFILMCRITIC.COM) piše: 'Dosadno, naporno i predugačko. Ali uglavnom dosadno. Pa vi vidite.