Indiana Jones: Posljednji križarski pohod - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Indiana Jones: Posljednji križarski pohod

Indiana Jones: Posljednji križarski pohod

Indiana Jones and the Last Crusade (1989.)

Paramount Pictures / Blitz film i video

127' akcija, avantura, pustolovni

Režija:           Steven Spielberg

Uloge: Harrison Ford, Sean Connery, Denholm Elliott, Alison Doody, John Rhys-Davies, River Phoenix, Julian Glover, Michael Byrne, Kevork Malikyan, Robert Eddison

Scenario:        Jeffrey Boam

Producent/i:   George Lucas, Frank Marshall, Robert Watts

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Indiana Jones: Posljednji križarski pohod

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.17
29
0.00

U posljednjem nastavku trilogije, koji se naslanja na izvornika, Dr. Jones traga za izgubljenim ocem i Svetim gralom kojeg se nastoje domoći i nacisti.

Uvodna nam sekvenca prikazuje mladog Indianu Jonesa iz 1912. (glumi ga pokojni River Phoenix). Na izletu sa izviđačima on ulazi u trag pljačkašima blaga te im uspjeva oteti vrijedan križ. U potjeri u vlaku ipak ostaje bez dragocjenog eksponata, ali ga 26 godina kasnije uspjeva pronaći i vratiti u muzej.

Bogati kolekcionar umjetnina Walter Donovan unajmljuje Jonesa da pronađe famozni Sveti gral koji se navodno nalazi negdje na Bliskom istoku. Prema legendi riječ je o kaleži s posljednje večere Isusa Krista. Onome tko pije iz nje obećana je vječna mladost.

Njegovu neodlučnost prekida spoznaja da je prije njega u potragu za gralom krenuo njegov otac Henry Jones (Sean Connery) da bi nedugo zatim nestao. Sljedeći očeve tragove uz pomoć njegovog dnevnika Indiana odlazi u Veneciju zajedno sa suradnikom Marcusom Brodyjem (Denholm Elliot).

Tamo ih dočekuje Elsa Schneider (Alison Doddy), suradnica nestalog profesora za koju se ispostavlja da radi za naciste. Nakon neuspjele potrage za kovčegom Hitler je naredio veliku potragu za Svetim gralom što znači da se Indy namjerio na stare protivnike.

Otkriva da se infomacija o lokaciji grala navodno se nalazi zakopana u katakombama crkve u Veneciji. Nakon što po tko zna koji put izbjegne smrt Indy pronalazi oca u dvorcu na granici Austrije i Njemačke.

Nakon lutanja u dvojci treći se nastavak naslanja na izvornika što znači da se veći dio radnje odvija na Bliskom istoku, film je prepun obrata, obiluje akcijskim scenama, mistikom i okultnim, dok su nacisti ponovno u ulozi glavnih negativaca.

Osvježenje u liku Seana Conneryja u ulozi Harrisonovog i njihov toplo-hladno odnos dodatno pridonose ukupnom dojmu filma koji je snimljen za tada golemih 48 milijuna dolara što je deseterostruko vratio postavši najuspješnijim filmom 1989. godine.

i.k.