Dobra godina - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Dobra godina

Dobra godina

A Good Year (2006.)

20th Century Fox / Continental film

118' komedija, drama, romansa

Režija:           Ridley Scott

Uloge: Russell Crowe, Albert Finney, Marion Cotillard, Didier Bourdon, Abbie Cornish, Tom Hollander, Freddie Highmore, Valeria Bruni-Tedeschi, Isabelle Candelier, Kenneth Cranham, Archie Panjabi

Scenario:        Marc Klein

Producent/i:   Lisa Ellzey, Julie Payne (II), Branko Lustig

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Dobra godina

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.56
27
0.00

Uigrani tim Scott, Crowe & Lustig 'uštancali' su još jedan film za 'svekoliko pučanstvo'. Ovaj put umjesto borbi na život i smrt - popila ekipa koju bocu vina.

Samouvjeren i tvrdoglav Skinner (Russell Crowe) je uspješan londonski bankar specijaliziran za trgovanje obveznicama. Kao Posljednji uspjeh zaradio mu je sedmeroznamenkasti iznos i savršeno slijedi njegovu osobnu filozofiju: pobijediti nije najbitnija stvar na svijetu, to je jedina bitna stvar na svijetu!

Ubrzo Max primi tužnu vijest iz Francuske da je njegov ekscentrični ujak Henry (Albert Finney) preminuo te da je on nasljednik cijelog imetka koji uključuje imanje u Provansi s pripadajućim vinogradom La Siroque gdje je ujak preko trideset godina uzgajao grožđe. Max otputuje u Provansu i dok se bavi pravnim detaljima nasljedstva u Francuskoj njegova ga tvrtka suspendira i pokrene istragu o sumnjivim prodajama obveznica.

Kako mu je budućnost u Londonu preko noći ugrožena, Max se nevoljko počinje navikavati na život u mirnoj Provansi. Obnavlja poznanstvo s dugogodišnjim uzgajivačem loze koji se skrbi za vinograd njegova ujaka, Francisom Duflotom. Max nije uvjeren da je život na jugu Francuske stvoren za njega te nazove najboljeg prijatelja, londonskog trgovca nekretninama Charliea Willisa, kako bi se raspitao koliko bi mogao zaraditi prodajom malog dvorca s vinogradom i vinarijom kao što je La Siroque.

I baš tada pojavljuje se komplikacija u vidu odlučne dvadesetogodišnjakinje iz Kalifornije, Christie Roberts (Abbie Cornish) koja tvrdi kako je vanbračna kćer ujaka Henrya što je, ako se pokaže istinom, čini ne samo Maxovom rođakinjom već i jedinom nasljednicom La Siroque.

Sumnjajući da Christine laže, Max ispituje njenu prošlost i svakodnevno se svađaju oko sudbine vinograda čije se loše vino nalazi u klasi najgorih mogućih ocata. No, osim groznog vina La Siroque-a, Max je u podrumu pronašao i nekoliko boca obilježenih kao Le Coin Perdu ('izgubljeni kutak'). Vlasnica lokalnog kafića Fanny Chenal (Marion Cotillard), u koju se Max zaljubljuje, otkrije mu da je tajanstveno vino prodavano po cijeni od nekoliko tisuća dolara po boci.

Odakle to vino, i zašto prijatelj Duflot toliko inzistira na ostajanju na La Siroque bez obzira na budućnost vinograda? I što je s nekim vrlo neobičnim vinima koje pronađe Christie, za koja namrgođeni vinar tvrdi da su eksperimentalna, a poznati stručnjak za vina proglasio bezvrijednima?

Izabrali smo za vas dvije filmske kritike. Richard Corliss iz TIME Magazine-a upozorava: 'Ne očekujte da vas 'Dobra godina' ushiti ili oduševi. Bilo bi to ravno pokušaju da ugrijete ruke na umjetnom kaminu'. Stephanie Zacharek sa Salon.com-a kaže: ‘Dobra godina' je uglancani holivudski proizvod na kojeg inteligentni, informirani i pomodni korisnik inače gleda s podozrivošću. No, film je i zabavan, a činjenica da je sniman na jugu Francuske čini ga vrlo ugodnim za gledanje.’

filmski.net