Bubanj života - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Bubanj života

Bubanj života

Beat the Drum (2003.)

Freestyle Releasing / Blitz film i video

113' drama

Režija:           David Hickson

Uloge: Clive Scott, Owen Sejake, Junior Singo, Mary Twaia

Scenario:        David McBrayer

Producent/i:   Rick Shaw, Karen Shapiro, David McBrayer

Zemlja:          Južna Afrika, SAD

Linkovi: imdb

Bubanj života

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.50
2
0.00

Siroče iz malenog aftičkog plemena kreće na put u Johannesburg u potrazi za budućnošću no pronalazi nešto čemu se nije nadao.

Zastrašujući podatak koji govori o 30 milijuna ljudi zaraženih virusom HIV-a na području oko Sahare i 12 milijuna djece koja su kao izravna posljedica zaraze postali siročad nedvojbeno je šokantan no možda i više od toga zabrinjava primitivnost i zaostalost tamošnjih plemena što dodatno pridonosi širenju zaraze.

Ovaj se film bavi upravo tim problemom i to kroz putovanje devetogodišnjeg Muse. On je pripadnik zaostalog Zulu plemena čija majka je nedavno umrla od posljedica virusa. Ista je sudbina nedugao zatim zadesila i njegovog oca što je glavešine sela dovelo do zaključka da je riječ o prokletstvu (nitko iz plemena na zan ništa o AIDS-u).

Kako bi riješili taj problem odlučuju žrtvovati obiteljsku kravu, jedini izvor prihoda ionako siromašne obitelji koja je sada spala na jednog, nejakog člana. Poštujući posljednje riječi oca na samrti Musa kreće na neizvjesno putovanje u veliki Johannesburg u potragu za davno otuđenim ujakom ne bi li zaradio za novu kravu. Sa sobom nosi jedino bubanj koji mu je otac ostavio.

Prvi se puta susreće sa urbanim životom, potpuno različitim od onoga na koji je navikao. Na ulici sisreće Letti, vršnjakinju koja ga nastoji naučiti kako krasti, iako on preferira pošteno zarađivati za novac perući stakla automobila na semaforima.

U gradu po prvi puta spoznaje od čega su umrli njegovi roditelji te uz pomoć novog prijatelja Nobe odlučuje posvetiti život osvještavanju vlastitog zatucanog naroda izgubljenog u poricanju i bježanju od stvarnog problema.

i.k.