Nepoznati zaštitnik - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nepoznati zaštitnik

Nepoznati zaštitnik

High Plains Drifter (1973.)

Universal Pictures

105' drama, triler, vestern

Režija:           Clint Eastwood

Uloge: Clint Eastwood, Verna Bloom, Marianna Hill, Mitch Ryan, Ted Hartley, Billy Curtis, Geoffrey Lewis, Walter Barnes

Scenario:        Ernest Tidyman

Producent/i:   Jennings Lang, Robert Daley

Zemlja:          SAD

Linkovi: IMDb

Nepoznati zaštitnik

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.50
6
0.00

Jednog dana u mali rudarski grad Lago ujaši nepoznati, tajanstveni i šutljivi kauboj, što izazove nemir u svim slučajnim prolaznicima.

Dolazi u salon, gdje ga trojica lokalaca počnu izazivati. On ih na mjestu ubije, svakoga upucavši točno između očiju. Nakon toga kauboj ulazi u brijačnicu i na izlasku se sudari s lijepom Callie Travers, koja je namjerno izazvala taj sudar. On je grubo uhvati, odvuče u štalu i siluje.

Gradski moćnici - rudarski poslovnjak Dave Drake, šerif Dan Shaw i vlasnik hotela Lewis Belding, slože se da bi neznanca trebalo unajmiti za zaštitu od tri opasna razbojnika na čelu sa Staceyjem Bridgesom, koji uskoro izlaze iz zatvora. Šerif zamoli neznanca da preuzme zaštitu grada, a za uzvrat mu ponudi da uzme što god poželi.

Neznanac prihvati i da ismije Shawa, šerifom proglasi patuljka Mordecaia. Građani pritom nemaju pojma, da je kauboj u njihov grad došao iz osvete. U tom istom gradu su ga davno Bridges i njegovi ljudi izbičevali gotovo na smrt. Cijeli je grad u tome sudjelovao ne učinivši ništa, makar je on bio šerif. Provede noć s Beldingovom ženom, a ona ga pita je li poznavao bivšeg šerifa, koji je ubijen.