Mala sirena - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Mala sirena

Mala sirena

The Little Mermaid (1989.)

Buena Vista Pictures Distribution / Continental film

83' animirani, obiteljski, glazbeni

Režija:           Ron Clements, John Musker

Scenario:        Roger Allers, Ron Clements, John Musker

Producent/i:   John Musker, Howard Ashman

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Mala sirena

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.14
21
0.00

Jedan od najznačajnijih Disneyevih klasika novijeg razdoblja dolazi nam u remasteriranom, svježe sinkronkroniziranom izdanju.

'Mala sirena' se po mnogočemu pokazala kao film koji je označio veliku prekretnicu u tada usnulom divu. Disney se, naime, nalazio u velikoj kreativnoj krizi o čemu dovoljno govore danas malo poznati naslovi poput 'The Great Mouse Detective' i 'Oliver & Company' koji su prethodili Sireni.

Nakon velikog uspjeha Sirene, uz zaradu od golemih 110 mil.$ i Oscarom nagrađenu pjesmu, neposredno nakon nje usljedili su hitovi poput 'Ljepotice i zvijeri', 'Aladdina' i 'Kralja lavova'. Uz to valja napomenuti da je 'Mala sirena', snimljena prema bajci Hansa Christiana Andersena, posljednji ručno nacrtani film iz Disneyeve radionice i prvi koji se koristio blagodatima kompjuterske animacije.

U centru svima poznate priče je prelijepa sirena Ariel, vesela najmlađa kćer kralja Tritona posebna po tome što ju privlači svijet iznad morske razine. Usprkos očevim upozorenjima da se kloni čovjeka ona otpliva na površinu gdje usred oluje spašava Erica, princa o kojem je sanjala.

Prepreka njihovom zajedničkom životu je njezin rep stoga sklapa pogodbu s očevim zakletim neprijateljem, vješticom Ursulom. Od ne baš simpatične vještice dobiva toliko željene noge u zamjenu za prelijepi glas. Sada joj samo još preostaje da osvoji princa, kojem se baš i neće svidjeti nijema djevojka, ali i da spasi očevo podvodno kraljevstvo.

i.k.