Dogville - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Dogville

Dogville

Dogville (2003.)

Lions Gate Films

177' drama

Režija:           Lars von Trier

Uloge: Nicole Kidman, Stellan Skarsgaard, Lauren Bacall, Paul Bettany, Blair Brown, Jeremy Davies, Siobhan Fallon, Philip Baker Hall, Chloe Sevigny, Harriet Andersson, Bill Raymond, Erich Silva, Trinity Stiles, Jimmy Uller, Patricia Clarkson, Ben Gazzara, Zeljko Ivanek

Scenario:        Lars von Trier

Producent/i:   Vibeke Windelov, Peter Aalbaek Jensen

Zemlja:          Danska, Švedska, Francuska, Nizozemska, Norve

Linkovi: službeni site

Dogville

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.52
69
0.00

Stanovnici malog američkog gradića Dogvilla bili su dobri i skrili bjegunku Grace. Vrlo brzo su postali zločesti, a da nisu znali njenu opasnu tajnu.

Bježeći pred gangsterima, prekrasna Grace (Nicole Kidman) dolazi u izolirani gradić Dogville. Na Tomov (Paul Bettany) nagovor stanovnici i gradonačelnik joj pomažu da se sakrije. Iz zahvalnosti, Grace pristane raditi za njih.

No kada se potraga približi Dogvilleu njegovi stanovnici zahtijevaju bolji dogovor i veću naknadu jer smatraju da im je zaštita prevelik rizik. Ona shvaća da mora na teži način naučiti kako funkcioniraju stvari u Dogvilleu – dobrota je relativna! Ali Grace ima vrlo opasnu tajnu i Dogville bi mogao požaliti ako je bude morao osjetiti.

Priča je smještena u Američki gradić, u Rocky Mountains, 30-ih godina 20. stoljeća u vrijeme velike krize u SAD-u.

Za vrijeme gostovanja na kanskom festivalu s filmom 'Dancer in the Dark' (2000), Larsa su američki novinari kritizirali da je napravio film o SAD-u, a da ih nikada nije posjetio. To ga je isprovociralo i odlučio je snimiti još filmova čija se radnja zbiva u Americi.

Za drugi dio 'američke' trilogije inspiracija je bila B. Brechtova i K. Weillaova pjesma Pirate Jenny, posebno dio posvećen osveti. Lars von Trier istražuje koncept dobrote, a osnovna ideja iza Graceinog tretmana u rukama stanovnika Dogvillea je da se opasno prezentirati ljudima poput dara jer se tada u njima javi moć manipulacije i želja za posjedovanjem. Dogville je snimljen isključivo u studiju s nacrtanom scenografijom, glumcima je dozvoljena apsolutna sloboda, a inspiriran je televizijskim kazalištem 70-ih, kojeg se redatelj rado sjeća iz mladosti.

Trier voli ostaviti svoje filmove sirovima. Napravio je značajan utjecaj na novu generaciju redatelja kao centralna uloga u Dogmi95, jednom specifičnom filmskom dekretu koji je za svoje postulate postavio uvjete poput hand-held kamere, prirodnog svjetla, improviziranih dijaloga. Nema šminke, kostima, specijalnih efekata ili velikih studijskih mogućnosti. Možda zvuči dosadno? Možda i da, samo kad ne bi bilo emocionalnih i uzbudljivih obrata te moći imaginacije i stvarnosti koji Von Trier unosi u svoje potresne i simbolične bajke.

Njegova prijašnja trilogija Golden Heart: 'Breaking the Waves' (1996), 'The Idiots' (1998) i 'Dancer in the Dark' (2000) povezana je jednim zajedničkim motivom: ženama, tj. heroinama kojima preživljavanje ne polazi za rukom, a svoje živote poklanjaju drugima. Isti motivi postoje i u ovom ostvarenju.

Grace je napisana za Nicole Kidman, tj. za sliku koju o njoj ima redatelj. Željela je raditi s Lars von Trierom, a svakako je neobično staviti hollywoodsku zvijezdu u ovakav film. To će privući malo drugačiju publiku, ali dok gledatelji nisu uplašeni činjenicom da u filmu nema ničega osim drvenih podova s glumcima i dok mogu izmisliti grad samo za sebe – sve je cool.