Sjaj u travi - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sjaj u travi

Sjaj u travi

Splendor in the Grass (1961.)

Warner Bros.

124' drama, romansa

Režija:           Elia Kazan

Uloge: Natalie Wood, Warren Beatty, Pat Hingle, Audrey Christie, Barbara Loden, Zohra Lampert, Fred Stewart

Scenario:        William Inge

Producent/i:   Elia Kazan, William Inge, Charles H. Maguire

Zemlja:          SAD

Linkovi: IMDb

Sjaj u travi

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
16
0.00

U Kanzasu kasnih dvadesetih prošlog stoljeća, lijepa i siromašna Wilma Dean Loomis zaljubljuje se u zgodnog suškolca iz bogate obitelji, Buda Stampera.

Budov otac Ace najmoćniji je bogataš u gradu, koji je navikao da stvari budu po njegovom. Čak i Deanienom ocu imponira izabranik njegove kćeri. Bud je jako zaljubljen u Deanie, ali ponekad to ne iskazuje na onaj način, na koji bi ona to htjela.

Njezina majka opsjednuta je da joj kćer uđe u brak neokaljana i čista, jer je i sama bila odgajana u strogom katoličkom duhu. S druge strane, Buda polako umara to, što stvari između njega i Deanie ostaju samo na poljupcima. Na njega bitno utječe i otac, naglasivši mu da će morati oženiti djevojku ostane li trudna, predloživši mu da nađe neku djevojku za zabavu. On to i učini, što Deanie odmah sazna idući dan u školi.

Nakon toga počne gubiti razum i dobiva napade histerije na sam spomen Budovog imena. Shvati da njena budućnost s čovjekom za kojeg živi nije više toliko sigurna i ta je činjenica sve više baca u ludilo. Završi u umobolnici, gdje provede nekoliko godina i upozna jednog dečka, također pacijenta, s kojim se sprijatelji i odluči vjenčati. No prije vjenčanja i nakon povratka kući, psihijatar joj savjetuje da posjeti Buda i uvjeri se je li ga uistinu preboljela.