Zelena milja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zelena milja

Zelena milja

The Green Mile (1999.)

Warner Bros., FX Network

188' drama, fantastika

Režija:           Frank Darabont

Uloge: Tom Hanks, Michael Clarke Duncan, Doug Hutchison, Sam Rockwell, David Morse, Michael Jeter

Scenario:        Frank Darabont

Producent/i:   Joe Gareri, David Valdes, Frank Darabont

Zemlja:          SAD

Linkovi: IMDb

Zelena milja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.79
63
0.00

Film se smatra modernim proučavanjem života Isusa Krista, jer njegov junak John Coffey, osim inicijala, s njim dijeli i sudbinu nevino optuženog te ljubav prema ljudima.

U Louisiani tridesetih godina prošlog stoljeća Paul Edgecomb šef je zloglasnog zatvora za osuđenike na smrtnu kaznu. On pokušava zadnje dane osuđenih učiniti što dostojanstvenijima i mirnijima. Ostalo zatvorsko osoblje je humano, sposobno i normalno. Jedini koji odskače je sadist i pervertit Percy Wetmore, koji ima dobre veze u političkom vrhu, ali i on je pod Edgecombovom kontrolom.

Jedno ljeto u zatvor dolazi novi osuđenik, tamnoputi John Coffey. Osuđen je zbog silovanja i ubojstva dvije djevojčice. Njegov karakter je u potpunoj suprotnosti od zločina koji je počinio. Dobroćudan je i dječje nevin, strah ga je zaspati u mraku, bez noćnog svjetla, neobične je građe, iznimno visok, nezgrapan i velikih dlanova.

Ubrzo svi u zatvoru počinju primjećivati da je John drukčiji i da je neobično za takvog čovjeka da je počinio dvostruko umorstvo. To prvi opazi upravitelj, ali i ostalo osoblje te zatvorenici. Slijedom raznih događaja svima postaje jasno da je John nevin i da posjeduje neobične sposobnosti.