Svijet - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Svijet

Svijet

Shijie (2004.)

Celluloid Dreams / Discovery film i video

140' drama

Režija:           Zhang Ke Jia

Uloge: Tao Zhao, Taisheng Chen, Jue Jing, Zhong-wei Jiang, Yi-qun Wang, Hong Wei Wang, Jing Dong Liang, Shuai Ji, Wan Xiang, Alla Shcherbakova

Scenario:        Zhang Ke Jia

Producent/i:   Masayuki Mori

Zemlja:          Kina, Japan, Francuska

Linkovi: imdb

Svijet

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.00
2
0.00

Redatelj poznat kao trn u oku kineskim vlastima vratio se omiljenoj temi - sumornoj svakodnevnici kineskog puka u urbanističko kapitalističkom okruženju.

Zabavni park 'Svijet' smješten pokraj Pekinga mjesto je radnje novog filma kontroverznog režisera Zhanga Ke Jia, jednog od velikih kritičara moderne Kine što ga je dovelo na crnu listu kod visokih vladinih dužnosnika i priskrbilo zabrane prikazivanja čak tri njegova filma.

Ipak, ovoga je puta njegova kritika kineskog društva neometano došla na velika platna i male diskove. Radnja se odvija u već spomenutom zabavnom parku karakterističnom po minijaturnim replikama poznatih građevina poput kosog tornja iz Pise, egipatskih piramida, Eiffelovog tornja, pa čak i World Trade Centra.

Život u parku pratimo iz perspektive njegovih zaposlenika. Prelijepa Tao radi kao plesačica, a njezin dečko kao čuvar. Zajedno sa kolegama oni cijele dane provode u kostimima sudjelujući na grandioznim spektaklima koji izazivaju divljenje posjetitelja.

Njihov pravi život u potpunoj je suprotnosti dojmu glamura i blještavila koji park ostavlja na posjetitelje. Žive u skučenim sobičcima životareći u društvu novopridošlih nesretnika u potrazi za poslom.

Zhang se i ovdje bavi bezizlaznom situacijom u kojoj se nalazi velik broj njegovih sunardonjaka koji, usprkos činjenici da se pred njima nalaze znamenitosti iz cijelog svijeta, ne mogu napustiti ni zabavni park, a kamoli otputovati u inozemstvo.

i.k.