Duh u močvari - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Duh u močvari

Duh u močvari

Duh u močvari (2006.)

Interfilm, HRT / Blitz Film i Video

90' avantura, obiteljski, dječji

Režija:           Branko Ištvančić

Uloge: Ivo Gregurević, Dejan Aćimović, Mladen Vulić, Vlatko Dulić, Marko Pavlov, Robert Váss, Ena Ikica, Luka Buljan, Buga Marija Šimić, Radoslav Spitzmuller, Radoslava Mrkšić, Nándor Szilágyi, Nada Gaćešić Livaković, Kornelija Kočiš, Ana Vilenica i Predrag Vušović

Scenario:        Anto Gardaš, Edi Mužina i Silvio Mirošničenko prema romanu 'Duh u močvari' Ante Gardaša

Producent/i:   Ivan Maloča, Mirko Galić

Zemlja:          Hrvatska

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Duh u močvari

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.35
43
0.00

Hrvatski dječji film još nije mrtav, ali njegov duh viđaju u močvarama i kino dvoranama. Preporučljivo mlađoj djeci!

Brat i sestra, Miron (Marko Pavlov) i Melita (Ena Ikica), odlaze na zimovanje prijatelju Zoltanu (Robert Váss) u Kopačevo, gdje je u tijeku velika akcija lokalnog stanovništva i lovačkog društva kojom pomažu divljim životinjama iz rezervata da prežive zimu.

U noći njihova dolaska u mjesto, dječak Halasz (Luka Buljan) nađen je promrzao na obali, gdje je buncajući ispričao kako ga je napao bijeli duh na jednom od otoka u močvari. Dječak je ubrzo nakon tog događaja zanijemio, a mjesna starica, baba Etelka (Radoslava Mrkšić), otkrije tajnu kako je duh viđen još davno i kako ne može s otoka pa se sveti svakome tko stupi na njega.

Ubrzo se među stanovnike Kopačeva uvlači strah, a lovci pokreću istragu o događajima. Međutim, niti oni niti liječnici ne mogu pomoći Halaszu. Zbog toga Miron, Melita i Zoltan odluče sami pronaći duha i ponuditi da ga, u zamjenu za ozdravljenje njihova prijatelja, čamcem s otoka prebace na obalu. No, duh zapuca i rani lovca Levaya čime dokaže da je mnogo opasniji nego što se mislilo…

Većina radnje filma 'Duh u močvari' odvija se u okruženju prirode Kopačkog rita, a redatelj Branko Ištvančić već se iskazao kao dokumentarist i vješt snimatelj prirode (nagrađivani dokumentarac 'Plašitelj kormorana'). U filmu glume djeca iz Dramskog studija i Dramskog kazališta u Osijeku te mala zvijezda Buga Marija Šimić, a od starijih glumaca tu su Dejan Ačimović, Mladen Vulić i neizostavni Ivo Gregurević.

Scenarij za film rađen je prema istoimenom djelu književnika Anta Gardaša koje je uvršteno u osnovnoškolsku lektiru. Tako klinci koji ne čitaju lektire već čekaju da se snimi film konačno imaju svoju priliku jer cjelovečernji film za djecu u Hrvatskoj nije snimljen već 20 godina.

Kritičari nisu voljeli film te je na Puli dobio najnižu ocjenu kritike (1.45), Kurelec je u Vjesniku istakao 'izrazito Ištvančićevo nesnalaženje u igranom filmu, posebice u radu s glumcima' a Pavičić u Jutarnjem navodi da će za djecu koja su odrasla uz Cartoon Networks film biti naivan, ali ga zato toplo preporučuje maloj djeci. Klinci i jesu prihvatili film, pretežno mlada publika u Puli dala mu je visoku peticu (4.54), a film je toplo prihvaćen i na festivalu u Šibeniku te izdvajamo mišljenje dviju djevojčica koje smatraju film zanimljivijim i od 'Ljubavi u zaleđu'.

s.p.