Dina: Pješčani planet - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Dina: Pješčani planet

Dina: Pješčani planet

Dune (1984.)

Universal Pictures

137' akcija, avantura, ZF

Režija:           David Lynch

Uloge: Kyle MacLachlan, Francesca Annis, Kenneth McMillan, José Ferrer, Sean Young, Sting, Max von Sydow, Jürgen Prochnow, Silvana Mangano, Everett McGill, Freddie Jones, Richard Jordan, Linda Hunt

Scenario:        David Lynch

Producent/i:   Jose Lopez Rodero, Dino de Laurentiis, Raffaella De Laurentiis

Zemlja:          SAD

Linkovi: IMDb

Dina: Pješčani planet

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.91
11
0.00

Ekranizacija kultnog romana proslavljanog pisca znanstvene fantastike Franka Herberta, prvog dijela sage o planetu Dini.

10191. godine zli car Svemira je Padishah Shaddam IV, a on zapovijedi prima od plutajućeg crva. Padishahov saveznik je debeli, tjelesno i psihički deformiran barun Vladimir Harkonnen s planeta Arrakis. Barunov najveći neprijatelj je vojvoda Leto od Atreidesa, plemeniti čovjek, otac osjećajnog Paula.

Arrakis je pješčani, pustinjski planet zvan Dina i jedini je prirodni izvor tajanstvenog začina, snažne droge, koja produžuje život i pruža božanske moći. Čuvaju je divovski crvi u podzemlju planeta. Car objavi da želi vlast planete oduzeti Harkonnenu i predati je obitelji Atreides i tako na prevaru uvuče vojvodu Letoa u klopku i ubije ga.

Paul i njegova trudna majka moraju pobjeći i sakriju se u pustinji, kod domorodaca Fremena, na čelu s hrabrim Stilgarom. Tamo Paul proba začin i njegova majka, koja tajno čuva carsku krvnu lozu, shvati da je on onaj odabrani, mesija Paul Usul Muad'Dib, koji uz pomoć začina može vidjeti budućnost. Tako Paul odluči Fremene povesti u borbu protiv cara i osloboditi planet.