Gori Vatra - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Gori Vatra

Gori Vatra

Gori Vatra (2003.)

Refresh Produktion Sarajevo

105' crna komedija

Režija:           Pjer Žalica

Uloge: Enis Bešlagić, Bogdan Diklić, Saša Petrović, Izudin Bajrović, Jasna Žalica, Senad Bašić, Admir Glamoščak, Emir Hadžihafizbegović, Feđa Štukan, Gordana Boban, Aleksandar Seksan, Hubert Kramar, Ana Vilenica, Almih Čehajić - Batko

Scenario:        Pjer Žalica

Producent/i:   Ademir Kenović

Zemlja:          BiH

Linkovi:

službeni site

http://gorivatra.tesanj.ba

Gori Vatra

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.87
15
0.00

'Gori Vatra' je duhovita i dirljiva priča o običnim ljudima, o životu i nadi, o borbi za bolji život, o Bosni i Hercegovini dvije godine poslije rata.

Radnja je smještena u mali gradić Tešanj, u kojem na prvi pogled žive dobri, otvoreni ljudi. Vodi se skroman, pošten život s najvažnijim vrijednostima poput pijace, tradicije i komšiluka. Drugo lice grada pokazuje sasvim drugu sliku: glad, etnička netrpeljivost, kriminal, prostitucija i korupcija.

U jednom trenutku stiže vijest o dolasku predsjednika Bill Clintona u grad Tešanj. On želi postati počasni građanin i kum općine, ali da bi se to dogodilo, mora se iskorijeniti sve ružno u Tešnju. Vijest uzdrma usnuli gradić i pod nadzorom promatrača međunarodne zajednice počinje vježbanje demokracije u sedam dana. Ipak, veličina ljudskog duha i veliko srce na predaje se tako lako što pomaže junacima ovog filma da se smiju kada im je najteže i da s tragikomičnim optimizmom i dalje vjeruju u život.

"Gori vatra" redateljski je debi Pjera Žalice. Proglašen je najboljim igranim filmom u Regionalnom programu Sarajevo film festivala, gdje je dobio još četiri posebne nagrade, a dobitnik je Srebrnog leoparda na Locarno Film Festivalu. Na Zagreb film festivalu osvojio je specijalnu nagradu žirija za dugometražni igrani film.

Postao je bosanskohercegovački kandidat za nominaciju za Oscara u kategoriji najbolji strani film. Tu odluku donijelo je 30-tak filmskih radnika Bosne i Hercegovine. Krajem siječnja objavit će pet nominiranih filmova, a ime dobitnika Oscara bit će objavljeno mjesec dana kasnije.

Pjesmu iz filma "Iznad Tešnja zora sviće", koju je napisao Saša Lošić-Loša, navijači tamošnjeg nogometnog kluba proglasili su svojom himnom.