Zanimanje: reporter - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zanimanje: reporter

Zanimanje: reporter

Professione: reporter, The Passenger (1975.)

Sony Pictures Classics / Blitz film i video

126' drama

Režija:           Michelangelo Antonioni

Uloge: Jack Nicholson, Maria Schneider, Jenny Runacre, Ian Hendry, Steven Berkoff, Ambroise Bia, José María Caffarel, James Campbell, Manfred Spies, Jean-Baptiste Tiemele

Scenario:        Michelangelo Antonioni, Mark Peploe, Peter Wollen

Producent/i:   Alessandro von Norman

Zemlja:          Francuska, Italija, SAD, Španjolska

Linkovi: imdb

Zanimanje: reporter

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.75
4
0.00

Reporter razočan životom koji vodi preuzima identitet netom preminulog trgovca oružjem te nastavlja tamo gdje je on stao.

'Zanimanje: reporter' iz 1975, zadnji u nizu filmova na engleskom jeziku ('Blow-Up', 'Zabriskie Point') koje je Michelangelo Antonioni radio za MGM, trpio je tridesetak godina neobičnu sudbinu. Unatoč velikim financijskim gubicima koje je MGM-u nanio 'Zabriskie Point' na tržištu SADa, čelnici studija odlučili su se krajem šezdesetih još jednom kockati kad im je Antonioni rekao da je za naslovnu ulogu u tom filmu pridobio megazvijezdu Jacka Nicholsona.

Film je snimljen, ali nije polučio željeni uspjeh, pa ga je u zadnjih trideset godina bilo teško ili gotovo nemoguće nabaviti. Od 1986. vlasnik copyrighta bio je sam Nicholson, a kinky Jack navodno svo to vrijeme nije htio da drugi vide Antonionijevo remek djelo kako bi ga on posjedovao na način na koji kolekcionari posjeduju vrijednu sliku, tako da se film smatrao 'izgubljenim klasikom'.

U filmu Nicholson glumi ispaljenog reportera i dokumentaristu Davida Lockea koji dolazi u sjevernu Afriku u nadi da će obaviti informativne razgovore s političkim ekstremistima o kojima ne zna baš mnogo. U hotelskoj sobi tik do njegove odsjeo je tajanstveni Mr Robertson koji nema prijatelja, poznanika niti obitelji, samo knjižicu s kontaktima do koje mu je iznimno stalo. Ubrzo, Robertson doživi infrakt i umre, a Locke, željan avanture, preuzme Robertsonov identitet i krene na put od Afike prema Europi slijedeći pokojnikove kontakte iz knjižice.

Dok putuje i otkriva posljedice svog nepromišljenog čina zamjene, upliće se u avanturu s prelijepom djevojkom (Maria Schneider)...

i.k.