Drama u Kambodži - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Drama u Kambodži

Drama u Kambodži

Holy Lola (2004.)

TFM Distribution / Blitz film i video

128' drama

Režija:           Bertrand Tavernier

Uloge: Jacques Gamblin, Isabelle Carré, Bruno Putzulu, Frederic Pierrot, Maria Pitarresi, Séverine Caneele, Lara Guirao, Jean-Yves Roan, Gilles Gaston-Dreyfus, Anne Loiret

Scenario:        Dominique Sampiero, Bertrand Tavernier, Tiffany Tavernier

Producent/i:   Frédéric Bourboulon

Zemlja:          Francuska

Linkovi: imdb

Drama u Kambodži

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.00
1
0.00

Francuski par odlazi u Kambodžu s namjerom da usvoje dijete. Tamo nailaze na gotovo nepremostive prepreke, prije svega birokraciju i korupciju, što ih dovodi do ludila.

Drama Bertranda Taverniera lako bi se mogla usprediti sa dokumentarcem. Pratimo Pierra (Jacques Gamblin) i Geraldine (Isabelle Carre), mladi par iz ruralne Francuske koji, iz razloga što ona ne može začeti, odlazi u Kambodžu ne bi li tamo usvojili dijete. Po dolasku u zemlju odsjedaju u hotelu zajedno sa još nekoliko parova iz njihove zemlje čiji motiv dolaska je identičan njihovom.

Tada se po prvi puta susreću sa gomilom papirologije i činovnika koje valja podmititi kako bi uopće mogli razmišljati o eventualnom usvajanju. Kako vrijeme prolazi njihova je frustracija situacijom u kojoj su se našli sve veća i izraženija. Kampiranje ispred ureda nadležnog čiji potpis trebaju sasvim su normalna pojava no usprkos golemom trudu njihov cilj nikako da se nazre.

Djeca se istovremeno prodaju za novac te ih je moguće pronaći u ruralnim djelovima zemlje. Suočeni sa jednom takvom ponudom iscrpljena Giraldine želi ju iskoristiti no Pierre se protivi surađivanju sa takvom vrstom trgovaca robljem.

Film se između ostalog bavi moralnim aspektom cijele priče u kojoj stranci dolaze u zemlje poput Kambodže ukazujući nam istovremeno na prljave radnje koje se tamo odvijaju. Zanimljivo je istaknuti kako su Amerikanci i Kanađani privilegirani su odnosu na druge pri usvajanju te možemo govoriti o nekoj vrsti kataloške prodaje.

Etičko je pitanje također potegnuto, a odnosi se prije svega na opravdanost izvoza mladosti što povlači cijeli niz novih pitanja.

i.k.