Crvena prašina - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Crvena prašina

Crvena prašina

Crvena prašina (1999.)

HRT i Interfilm Zagreb / Blitz film i video

105' krimi, drama, triler

Režija:           Zrinko Ogresta

Uloge: Josip Kučan, Marko Matanović, Ivo Gregurević, Slaven Knezović, Mirta Takač, Kristijan Ugrina, Sandra Lončarić, Žarko Savić, Ante Vican, Božidarka Frajt, Marica Vidušić

Scenario:        Goran Tribuson, Zrinko Ogresta

Producent/i:   Sanja Ivančin

Zemlja:          Hrvatska

Linkovi: imdb

Crvena prašina

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
1
0.00

Socijalno angažirani film Zrinka Ogreste progovara o turbulentnim devedesetima, o ratu i ratnim profiterima, policiji i nesretnim ljubavima.

Nakon što nije primio brzojav o majčinoj smrti Crni (Josip Kuchan) 1990. godine bježi iz tadašnje vojske te se vraća u Zagreb, u kvart u kojemu je odrastao gdje je upravo u tijeku vjenčanje njegove bivše djevojke Lidije (Sandra Lončarić) i popularnog Bossa (Slaven Knezović), lokalnog moćnika, mafijaša i vlasnika kafića.

Crni je prije rata trenirao boks u malenom zaglebačkom klubu no od ringa se ne da živjeti te uz pomoć prijatelja, automehaničara Škrge (Kristijan Ugrina) ulazi u šverc cigaretama ugrožavajući tako, posvje nesvjesno, Bossov uhodani posao. Uz to sve više vremena provodi sa djevojkom iz susjedstva koja ga pokušava nagovoriti da se ostavi sumnjivih poslova.

Njegov bivši boksački trener, kvartovski policajac Kirby (Ivo Gregurević) štiti ga pred policijom i nagovara na povratak boksu. Lidiji pak ne treba mnogo da shvati da se udala za nasilnika te bježi u kuću Crnoga. Nedugo zatim Crni pronalazi mrtvu Lidiju u svome stanu dok mu se istovremeno raspada veza.

Ogresta je svojim filmom nastojao što vjernije prenijeti našu svakodnevnicu s početka devedesetih. S jedne strane imamo lokalnog dečka koji brani svoju zemlju na bojištu dok za to vrijeme novi bogataši postaju svakojaki sumnjivi likovi koji kupuju firme na rasprodaji zvanoj Hrvatska pretvorba.

Tragična romansa, egzistencijalni problemi i neizvjesna budućnost problemi su s kojima se suočava Crni kojeg Ogresta vidi kao tipičnog predstavnika generacije.

i.k.