Bilo jednom u Americi - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Bilo jednom u Americi

Bilo jednom u Americi

Once Upon a Time in America (1984.)

Warner Bros. Pictures, Ladd Company, Embassy International Pictures, Empax Films / Continental Film

227'

Režija:           Sergio Leone

Uloge: Robert De Niro, James Woods, Elizabeth McGovern, Treat Williams, Tuesday Weld, Joe Pesci

Scenario:        Sergio Leone, Leonardo Benvenuti, Piero De Bernardi, Enrico Medioli, Franco Arcalli, Franco Ferrini

Producent/i:   Claudio Mancini, Arnon Milchan

Zemlja:          SAD, Italija

Linkovi:

imdb

Bilo jednom u Americi

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.80
49
0.00

Židovski geto u New Yorku 20-ih godina prepun je raznih banda, tako tamo djeluje i dječja banda na čelu s Maxom i Noodelsom.

Dječaci harače kvartom, kradu i caruju ulicom sitnim prijestupima. Noodles je zaljubljen u malu Židovku Deborah, koja želi postati plesačica, a u tom je spriječava otac, vlasnik bara. Prijateljii odrastaju i zaklinju se jedan drugom na vječno prijateljstvo i vjernost. Organiziraju zajednički sef u koji spremaju novac prikupljen prvo prošenjem, a kasnije mutnim poslovima.

Doba je prohibicije u Americi, a banda je sve više upletena u kriminalni milje. Za vrijeme jednog mafijaškog obračuna, ubijen je peti član njihove družine, a Noodles je za osvetu ubio ubojicu. Zbog toga je završio u zatvoru.

Po izlasku iz zatvora i već kao starac, vraća se u rodni kraj i prisjeća se svog djetinjstva i mladosti, doba dječjih bandi, prohibicije i mafijaških obračuna u New Yorku. Sjeća se događaja koji su ga natjerali u progonstvo, stradanja svojih prijatelja Bercovicza, Steina i Goldberga i naglog prekida dječačke romanse s Deborah.