Vrtoglavica - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Vrtoglavica

Vrtoglavica

Vertigo (1958.)

Universal Pictures / Continental film

128' drama, romansa, triler

Režija:           Alfred Hitchcock

Uloge: James Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes, Tom Helmore, Henry Jones

Scenario:        Alec Coppel, Samuel A. Taylor

Producent/i:   Alfred Hitchcock, James C. Katz, Herbert Coleman

Zemlja:          SAD

Linkovi:

imdb

Vrtoglavica

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.80
30
0.00

John 'Scottie' Ferguson nekad je radio kao detektiv u San Franciscu, ali odustao je od tog poziva nakon što mu se dogodila tragedija na radnom mjestu.

Jedne noći John 'Scottie' Ferguson je lovio nekog kriminalca, koji je trčao po gradskim krovovima, spotaknuo se te jedva uspio uhvatiti za oluk. Kolega policajac mu je pokušao pomoći, ali mu je proklizila noga, pao je i izgubio život.

Od tada, ionako emotivan John, počeo se panično bojati visine. Jednog dana stari prijatelj zamolio ga je za pomoć. Njegova supruga Madeline pati od psihičkog poremećaja, koji se manifestira time što gubi osjećaj za vrijeme. Tako Madeline zna satima lutati gradom, nakon toga se uopće ne sjećajući gdje je bila.

Zabrinuti suprug uposlio je Johna da je prati, a ovaj je otkrio da često dolazi u muzej i promatra jednu sliku. Na slici je Carlotte, djevojka koja se ubila sa 26 godina. Pokopana je na malom groblju ispod zvonika, a nakon što je John jedva spasio Madeline od samoubilačkog skoka u more, nije mogao ni slutiti da će ponovo pokušati samoubojstvo skokom s crkvenog zvonika.