Sophie Scholl: Posljednji dani - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sophie Scholl: Posljednji dani

Sophie Scholl: Posljednji dani

Sophie Scholl - Die letzten Tage (2005.)

Discovery film i video

117' drama, ratni, povijesni

Režija:           Marc Rothemund

Uloge: Julia Jentsch, Fabian Hinrichs, Gerald Alexander Held, Florian Stetter, Andre Hennicke, Johanna Gastdorf, Johannes Suhm, Petra Kelling

Scenario:        Fred Breinersdorfer

Producent/i:   Marc Rothemund, Fred Breinersdorfer, Sven Burgemeister, Christoph Mueller

Zemlja:          Njemačka

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Sophie Scholl: Posljednji dani

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.40
5
0.00

kumpanjero 28.09.2006 Ocjena recenzije : 0.0

tipična biografija, prilično tipičan film.

pomalo me iznenadilo da je ovaj film bio nominiran za oskara za najbolji strani film. iznenadilo me jer se radi o filmu koji, unatoč vrlo potresnoj priči, ispričanoj na kvalitetan način, sadrži ozbiljne nedostatke.

iako se radi o istinitom događaju , redatelj pribjegava crno-bijeloj metodi: zločesti nacisti u sudnici vs. časni i dostojanstveni antinacisti. lik istražitelja koji na kraju pokazuje sućut samo je iznimka koja potvrđuje pravilo.

film je originalan po tome što se klupko raspliće na samom početku: sophie i njezin brat bivaju uhićeni i gledatelj pretpostavlja da će u sudskom procesu biti osuđeni na smrt. ono što gledatelj, međutim, ne može znati je to da se cijeli film svodi na istražni postupak i suđenje. dijagnoza cijelog perioda zanimljivo je prikazana malim brojem likova.

nažalost, film sadrži dosta već viđenih stereotipa karakterističnih za filmove o nacizmu i o suđenju, pa to pomalo umanjuje njegovu vrijednost. ono što je svakako vrijednost je niz upečatljivih scena, složenost situacije i sjajan završetak.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: