Sjaj - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sjaj

Sjaj

Shine (1996.)

Fine Line Features

105' drama, glazbeni, biografski

Režija:           Scott Hicks

Uloge: John Gielgud, Lynn Redgrave, Geoffrey Rush, Noah Taylor, Armin Mueller-Stahl

Scenario:        Scott Hicks, Jan Sardi

Producent/i:   Jane Scott

Zemlja:          Australija

Linkovi: imdb

Sjaj

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
4
0.00

David Helfgott je nadareni dječak pijanist, koji živi pedesetih godina 20. stoljeća u Australiji, u autoritarnoj i strogoj obitelji.

Njegov otac Peter je poljski Židov, koji je preživio holokaust, jako je strog i opsjednut je Rachmaninoffovim Koncertom za klavir broj 3. On je Davida i njegove sestre i naučio svirati, poticao ih je i silio na vježbanje, iako nije bio stručni glazbenik, već je sam sve naučio. Shvatio je da je David njegovo najtalentiranije dijete i počeo ga je voditi po natjecanjima.

Kao dijete, a kasnije i kao adolescent, David doživljava veliki uspjeh i time si osigurava kvalitetno tutorstvo. Dobiva priliku otići na studij u inozemstvo, ali konzervativnom ocu ne pada na pamet da se razdvoji od sina, bez obzira na to što želi da David uspije.

On u početku pristaje na očevu odluku, iako u sebi strašno pati, no kad dobije pismo s londonskog konzervatorija, ipak odluči otići. Tamo upoznaje velikog učitelja, koji ga primi s ljubavlju. No doživljava slom i vraća se u Australiju, gdje završava u mentalnoj instituciji.