Ponekad u travnju - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ponekad u travnju

Ponekad u travnju

Sometimes in April (2005.)

HBO Films / ISSA film i video

140' drama, ratni

Režija:           Raoul Peck

Uloge: Idris Elba, Noah Emmerich, Debra Winger

Scenario:        Raoul Peck

Producent/i:   Raoul Peck

Zemlja:          SAD, Francuska, Ruanda

Linkovi: imdb

Ponekad u travnju

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.50
2
0.00

Nakon 'Hotela Ruanda' dolazi nam još jedan prikaz krvavog plemenskog sukoba koji je u travnju 1994. izbio u toj maloj afričkoj zemlji.

Tragedija koja je zadesila Ruandu u travnju 1994. godine poslužila je kao inspiracija 'Hotelu Ruanda' koji smo nedavno imali prilike vidjeti u kinima. Taj film baš kao i ovaj prikazuje genocid u kojem je život izgubilo oko 800 000 ljudi iz perspektive malog, običnog čovjeka.

Podsjetimo, nemire su uzrokovali plemenski obračun između Hutua i Tutsija koji su trajali stotinjak dana. Povod eskalacije sukoba u krajnje napetoj situaciji bio je rušenje aviona Ruandskog predsjednika Juvenala Habyarimana, inače Hutua, u kojem je izgubio život.

U produkciji HBO-a redatelj i scenarist Raoul Peck fokusirao se na Augustina i Honorea, dvojicu braće Hutu, vojno lice i radijskog DJ-a. Jedan od glavnih načina poticanja mržnje između plemena bilo je putem radio valova. Jedan od DJ-a koji su sudjelovali u toj propagadi bio je i Honore.

Film ne započinje 1994. godine već deset godina kasnije. Augustin je profesor dok se Honore nalazi u zatvoru u Tanzaniji. Augustinova žena je mrtva, a istinu o načinu na koji je umrla zna samo Honore s kojim ovaj nije deset godina razgovarao.

Peck nas upoznaje sa situacijom i vraća na sam početak sukoba koji će eskalirati u jedan od najkrvavijih događaja u novijoj povijesti.

i.k.