Soba s pogledom - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Soba s pogledom

Soba s pogledom

A Room With A View (1985.)

Cinecom International Films / Blitz film i video

117' komedija, drama, romansa

Režija:           James Ivory

Uloge: Maggie Smith, Helena Bonham Carter, Denholm Elliott, Julian Sands, Daniel Day-Lewis, Judi Dench, Patrick Godfrey

Scenario:        Ruth Prawer Jhabvala, E.M. Forster

Producent/i:   Ismail Merchant, Paul Bradley, Peter Marangoni

Zemlja:          Velika Britanija

Linkovi: imdb

Soba s pogledom

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.75
4
0.00

Adaptacija poznatog romana s Helenom Bonham Carter u ulozi mlade Engleskinje čije zaruke dolaze u pitanje nakon što na odmoru upozna drugog.

Možda najbolja preporuka ovom naslovu je odnos uloženog i dobivenog. Film je koštao mizernih 3 mil. dolara, no to mu je bilo dovoljno za osvajanje čak 3 Oscara uz 8 nominacija. Radnja filma snimljenog prema istoimenom romanu E. M. Forstera smještena je u 1907. godinu.

Pratimo mladu Engleskinju Lucy Honeychurch (Helena Bonham Carter) koja u pratnji ujne Charlotte (Maggie Smith) odlazi na odmor u Firencu. Tamo upoznaju šarmantnog gospodina Emersona (Denholm Elliott) i njegovog sina Georgea (Julian Sands).

Kemija između Georgea i zaručene Lucy vidljiva je već pri njihovom prvom susretu no do 'akcije' dolazi nešto kasnije, točnije za razgledavanja gradića pored Firence kada se George odlučuje za poljubac. Tomu svjedoči i njezina ujna te zajedno sa Lucy u najkraćem mogućem roku napušta grad i vraća se u Englesku.

Povratak svakodnevnom životu u majčinoj (Rosemary Leach) kući znači i povratak zaručniku Cecilu (Daniel Day Lewis) no ne i bijeg od Georgea. On se, naime, sa obitelji doseljava u obližnju vilu što će ponovno probuditi strasti i otvoriti mnoge moralne dileme.

Film koji je između ostalog osvojio Oscara za najbolji adaptirani scenarij (Ruth Prawer Jhabvala) naišao je na hvalospjeve kritike prije svega zbog iznimnih glumačkih ostvarenja većine casta, ali i prelijepih kostima i setova koji dominiraju.

i.k.