Insider - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Insider

Insider

Inside Man (2006.)

Universal Pictures / Continental film

128' krimi, drama, triler

Režija:           Spike Lee

Uloge: Denzel Washington, Clive Owen, Jodie Foster, Willem Dafoe, Chiwetel Ejiofor, Christopher Plummer, Peter Gerety, Peter Frechette, Jason Manuel Olazabal, Darryl 'Chill

Scenario:        Russell Gewirtz

Producent/i:   Brian Grazer

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Insider

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.13
62
0.00

Klimavi policajac, sofisticirani pljačkaš, beskrupulozna odvjetnica i bankovni magnat sumnjive prošlosti susreću se na poprištu jedne nesvakidašnje pljačke. 

'Insider' je novo kriminalističko remek djelo Spikea Leeja pred kojim ćete se pržiti na laganoj vatrici sve do samog kraja. Odlično režiran i divno proračunat kriminalistički triler nastao je po temeljito razrađenom scenariju početnika Russella Gewirtza, a impresivni cast (Clive Owen, Denzel Washington, Jodie Foster, Williem Dafoe, Chiwetel Ejiofor) u ovom slučaju bio je pun pogodak i prilika za neke od njih da speru teret stereotipnih (Foster) i neobećavajućih (Owen) uloga iz zadnjih nekoliko ostvarenja.

Pljačkaški četverac odjeven u soboslikarske outfite upada u prepun lobby njujorške banke Manhattan Trust i u samo nekoliko sekundi to mjesto postaje poprište kirurški razrađene kriminalne operacije s oko pedesetak taoca. Detektivi Keith Frazier (Denzel Washington) i partner mu Bill Mitchell (Chiwetel Ejiofor), pripadnici pregovaračke postrojbe NYPD - a igrom slučaja bivaju postavljeni na čelo operacije i odlaze na lice mjesta ne bi li pregovarali sa šefom bande, Daltonom Russelom (Clive Owen). No, ono što je detektivskim početnicima izgledalo kao rutinska pljačka uskoro poprima neočekivane razmjere. Čini se da sofisticiranom i mudrom Daltonu novac nije ni na kraj pameti, a svaki pokušaj inače prefriganog i svim mastima premazanog Fraziera i policijskog tima koji predvodi kapetan Darius (Williem Dafoe) da nadmudri svog protivnika završava tragikomično. Dalton je uvijek barem dva koraka ispred policije, a vrijeme kupuje puštajući im snimke govora Envera Hoxe i postavljajući im dubokoumne zagonetke, a oni vrijeme uludo troše na pronalaženje prevoditelja s albanskog i traženje smisla u verbalnim zamkama.

Kad se na poprištu pljačke pojavi prva štikla političko - ekonomskog establišmenta, prekaljena odvjetnica i zaštitnica bogatih Madeline White (Jodie Foster) s misteriozno izdanom dozvolom da nadgleda cijeli slučaj, Frazer polako shvaća da se ne radi o običnoj pljački, već o mutnoj igri u kojoj sudjeluju ljudi daleko iznad njegove 'platne liste'. Kad sazna da je Madeline plaćenica vlasnika banke, multimilijardera Arthura Casea (Christopher Plummer) koji je svoj početni kapital i aristokratsko držanje stekao pod sumnjivim okolnostima u 2. svjetskom ratu, stvari se polako raspliću, a Frazer uviđa da stvari ponekad nisu onakve kakvima se čine, te da napredovanje u karijeri koje mu se nudi kako bi prijevremeno zaključio slučaj neće zadovoljiti njegove detektivske apetite.

'Insider' je i na kritičarskim siteovima zaradio same petice. Pametno režiran, odlično izveden suspens, nevjerojatna logika slojeva (moć/moral/pohlepa/klasa/rasa), inventivan, živ, kompleksni karakter sumnjivog, no na kraju ipak 'dobrog momka' Fraziera u izvedbi Denzela Washingtona izveden bez mane, samo su neki od elemenata koje kritičarska ekipa s Rotten Tomatoesa ističe. Doista, film u kojem je jedina zamjerka izbor rubnih glumaca (taoca koji su na momente stvarno neuvjerljivi u svom igranju straha) je stvarno dobar film.

p.h.