Ryanova kćer - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ryanova kćer

Ryanova kćer

Ryan's Daughter (1970.)

MGM / ISSA film i video

195' drama, romansa

Režija:           David Lean

Uloge: Sarah Miles, Robert Mitchum, Christopher Jones, John Mills, Trevor Howard, Barry Foster, Marie Kean, Arthur O'Sullivan

Scenario:        Robert Bolt

Producent/i:   Anthony Havelock-Allan

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Ryanova kćer

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.50
2
0.00

Film Davida Leana bavi se ljubavnim trokutom u vrijeme ustanka u Irskoj 1916. Obe zaraćene strane su u igri uključujući i posrednicu.

Scenarij ovog epskog djela potpisuje Robert Bolt koji je sa režiserom Davidom Leanom već surađivao i to više nego uspješno na 'Dr. Zhivagu' i 'Lawrence of Arabia'. Ovaj je naslov najlakše usporediti sa Zhivagom. Saga o nesretnoj ljubavi u teškim vremenima tema je i ovog filma samo što je radnja smještena u nemirima pogođenu Irsku 1916.

Vrijeme je to ustanka irskih pobunjenika i romanse krhkog udovca Charlesa Shaughnessyja (Robert Mitchum) i mlade Rosy (Sarah Miles), kćei vlasnika puba. Tek nakon vjenčanja Rosy uviđa da Charles nije čovjek sposoban ostvariti njezine snove. Ulogu viteza na bijelom konju traži i pronalazi u liku zgodnog engleskog majora koji dolazi kako bi upravljao trupama koje tlače njezin narod.

To ju ne sprječava u strastvenoj vezi sa englezom koja će joj ubrzo ugroziti život. Kada se pročuje da je netko odao važne informacije vlastima prst biva uperen upravo na Rosy. Iako krivnja nije dokazana Rosy je u očima mnogih željnih osvete kriva te ju nastoje kazniti.

i.k.