Iza kulisa - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Iza kulisa

Iza kulisa

Backstage (2005.)
115 drama, glazbeni

Režija:           Emmanuelle Bercot

Uloge: Emmanuelle Seigner, Isild Le Besco, Noémie Lvovsky, Valéry Zeitoun, Samuel Benchetrit

Scenario:        Emmanuelle Bercot, Jérôme Tonnerre

Producent/i:   Caroline Benjo, Carole Scotta, Haut et Court, CMW Film Company GmbH, Arte France Cinéma, Sudio Canal

Zemlja:          Francuska, Njemačka

Linkovi: službeni site

Iza kulisa

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Život zvijezde iza zavjese iskorišten je ne bi li nas na malo kompleksniji način suočio s mrakom osoba koje ga na bilo koji način proživljavaju.

Debitantski je dugometražni film redateljice Emmanuelle Bercot, nekoć i glumice, naišao na odobravanje svekolike filmsko-kritičarske svite, ali i francuske i dijelom internacionalne publike. Mi smo, po kritikama sudeći, dobili zanimljivu filmsku priču s novom, mladom glumicom Isild Le Besco u glavnoj ulozi, a redateljica posebno mjesto, onu toliko potrebnu karijernu odskočnu dasku koju joj priušte komplimenti poput onog klasičnog 'filmska nada na koju treba obratiti pažnju u budućnosti'. 

Šesnaestogodišnja Lucille (Isild Le Besco) potpuno je obična tinejdžerica koja živi s majkom. No, ono što je u toj zajednici čudno jest što su obje potpuno sluđene slavnim osobama, majka je sluđena slavnima generalno, a Lucillein je apsolutni idol zagonetna, platinasta plavuša, pjevačica Lauren (Emmanuelle Seigner), koju bi se moglo i kraće opisati kao francuskog mutanta između Madonne i Debbie Harry.

Čudnim, često nedokučivim, hrabrim tinejdžerskim načinima bivstvovanja ne izmiče niti Lucille koju i samo razmišljanje o obožavanoj zvijezdi ispaljuje iz dosadnog, učmalog provincijskog života. No, ne zaustavlja se sve na snovima, jednoga dana nedodirljiva Lauren posjeti potpuno skamenjenu Lucille u njenoj vlastitoj kući kao dio iznenađenja koje inače priprema jedna tv emisija. Ne budi luda, nakon toga Lucille odlazi u Pariz, bez novca i prenoćišta, pronaći svoju idolušu.

Svi u mašti brižno napuhani, sjajni balončići polako, jedan po jedan, nestaju pri susretu sa životom zvijezde iza kulisa; život sa zaštitarima, glasnogovornicima, gramzivim i laskavim producentima, fanatičnim obožavateljima, ljubomorom prema konkurentima i natrag, neprestanim pritiskom da se bude više kul, više lijepa, manje nesigurna…. Prilično ša-la-la-la scenarij postaje mračnijeg ugođaja kada opsjednuta Lucille pokuša nesretan Laurenin život pretvoriti u sretan što rezultira njihovim vrlo perverznim, bolnim i neodrživim odnosom uzajamne ovisnosti. S ovom činjenicom na umu jasnije su nam usporedbe filma s kulnim Mankiewczovim 'All About Eve'.

i.a.